U srednjim školama ostalo oko 70 slobodnih mjesta

0

ISTOČNO SARAJEVO – U četiri srednje škole na području grada Istočno Sarajevo, nakon prvog upisnog roka, od planiranih 756 mjesta ostalo je slobodno oko 70 i ona će biti popunjena u drugom upisnom roku, rekla je Srni stručni saradnik za obrazovanje u gradu Istočno Sarajevo Vinka Berjan.

Berjanova je navela da su u Srednjoškolskom centru „Sokolac“, od planiranih 156 mjesta ostala slobodna 22 mjesta tehničara za obradu drveta, dok su upisana tri razreda gimnazije, jedan razred gimnazije u područnom odjeljenju u Han Pijesku i jedan razred šumarskog tehničara.

Ona je dodala da su u Srednjoškolskom centru „Pale“ nakon prvog upisnog roka ostala slobodna još 32 mjesta, od 192 koliko je predviđeno konkursom. Upisana su tri razreda gimnazije, a popunjena su i mjesta turističkog i kulinarskog tehničara, dok slobodnih mjesta ima na smjerovima za mašinskog tehničara za kompjutersko konstruisanje i građevinskog tehničara.

Prema njernim riječima, u Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“ od 188 mjesta, nakon prvog upisog roka ostalo je slobodno 10 mjesta za upis muzički saradnik teoretičar i muzički izvođač, dok su upisana tri razreda gimnazije, dva razreda ekonomske, jedan razred medicinska sestra tehničar i jedan razred farmaceutski tehničar.

Berjanova kaže da je u Srednjoj školi „28. juni“ Istočno Novo Sarajevo od 168 ostalo slobodnih osam mjesta za zanimanje električara i autoelektričara, a upisana su dva razreda turističkog tehničara i kulinarskog tehničara, tehničara drumskog saobraćaja i mašinskog tehničara za kompjutersko konstruisanje.

„Najveće interesovanje je za gimnaziju, te medicinske i farmaceutske tehničare“, istakla je ona i dodala da, zbog velikog interesovanja za medicinsku školu, postoji mogućnost da resorno ministarstvo dozvoli proširenje odjeljenja sa 24 na 27 učenika.

Ona je navela da je približno isti broj učenika koji su završili četvrti razred i broj upisanih u prve razrede.

„Broj slobodnih mjesta veći je od broja svršenih osnovaca tako da će svi učenici biti upisani u srednju školu u drugom upisnom roku koji počinje 29. juna i trajaće do 10. jula“, kaže Berjanova, dodajući da će u svim školama nastavu izvoditi nastavnici kvalifikovani za pojedine predmete, posebno kada je riječ o srednjoj stručnoj školi.

Ona kaže da je jedini problem izvođenje praktične nastave za medicinskog i farmaceutskog tehničara, ali grad Istočno Sarajevo, uz pomoć Gradske razvojne agencije i Razvojne agencije Republike Srpske, pokušava da zaživi projekat „Prilika plus“ koji podrazumijeva opremanje prostora za izvođenje praktične nastave u srednjim stručnim školama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare