U slavu i čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvjetitelja

0
Tradicionalna Svetosavska priredba održana je sinoć u Kulturnom centru u Palama, gdje su prigodan program u čast Svetog Save, utemeljivača srpske crkve, države i školstva, izveli učenici paljanskih osnovnih škola „Pale“ i „Srbija“, te srednjoškolskih centara u Palama i Istočnoj Ilidži.
Predsjednik Opštinskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ na Palama Aleksandra Sredanović istakla je da djeca Svetoga Savu doživljavaju kao učitelja, prosvjetitelja, ali i kao onoga ko je izborio samostalnost Srpske pravoslavne crkvem, te duhovni i kulturni identitet srpskog naroda.

„Osnovna tema večerašnje priredbe su brige Svetoga Save, brige za spasenje njegove duše i duše njegovih roditelja, ali i srpskoga i svih balkanskih pravoslavnih naroda tog vremena“, dodala je Sredanovićeva.

Ona je ukazala na bezvremensku aktuelnost poruka Svetog Save.

„Sveti Sava od nas je tražio da budemo ljudi, a ne neljudi. Njegove poruke su poruke ljubavi, trpljenja, mirenja, svega onoga što je uvijek aktuelno, posebno na ovim prostorima“, rekla je Sredanovićeva Srni.

U ime Crkvene opštine Pale, publiku je pozdravio protojerej stavrofor Milomir Zekić, koji je rekao da je Sveti Sava u srpskom narodu prihvaćen kao njen najveći sin.

Ističući da je ljubav Svetog Save u prvom redu upućena djeci i školarcima, Zekić je ocijenio da je svetostavlje vrhovni domet opravoslavljenja srpskog naroda.

Pokrovitelji Svetosavske priredbe u Palama bili su Crkvena opština Pale i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“, Opštinski odbor Pale.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/svetosavska-priredba-pale-2015/] width=[54] height=[54] title=[Svetosavska priredba] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna)
Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare