U Sarajevu promovisana knjiga o Stevi Kaluđerčiću

0

SARAJEVO – U organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ Sarajevo i Matične biblioteke Istočno Sarajevo, večeras je u Sarajevu predstavljena knjiga „Stevo Kaluđerčić: prosvjetni, kulturni i politički radnik /1864-1948/“ i otvorena izložba „Zaboravljeni sarajevski Srbi – Stevo Kaluđerčić, učitelj i vaspitač“.

Izložba „Zaboravljeni sarajevski Srbi – Stevo Kaluđerčić, učitelj i vaspitač“ ostaje otvorena u prostorijama SPKD „Prosvjeta“ u Sarajevu do 9. juna.

Priređivač knjige „Stevo Kaluđerčić – prosvjetni, kulturni i politički radnik /1864 – 1948/“ Ivana Kuljanin podsjetila je da je riječ o zborniku koji je objavljen prošle godine, navodeći da je na ovoj knjizi radila četiri godine.

„Ideja da se napravi ovakav zbornik datira još od 2016. godine kada je u izdanju Matične biblioteke u Istočnom Sarajevu izdata knjiga Pavla Kaluđerčića `Sjećanje na ljude i događaja`“, rekla je Kuljaninova i dodala da je cijelo poglavlje u toj knjizi posvećeno porodici Kaluđerčić, čija je centralna ličnost Stevo.

Ona je podsjetila da je Pavle Kaluđerčić zaposlenima u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo poklonio privatne fotografije svog djeda, tako da su imali dobar osnov za izložbu koja je imala zapažen rezultat.

„U Matičnoj biblioteci smo se potrudili da detaljnije uradimo i zapišemo o Stevi Kaluđerčiću, tako da je ovaj zbornik dokaz naše posvećenosti da ne želimo da zaboravimo ljude koji su mnogo učinili za Srbe u Sarajevu s kraja 19. i početka 20. vijeka“, navela je Kuljaninova.

Zbornik je podijeljen u nekoliko poglavlja tako da prvi dio sadrži pripovijetke Steve Kaluđerčića, drugi dio njegov prevodilački rad, zatim pedagoške i prosvjetne radove, te govore i izlaganja, kao i šta su savremenici pisali o njemu.

Borjan Mitrović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu rekao je da promocija zbornika o Stevi Kaluđerčiću predstavlja odličnu priliku za građane Sarajeva da se upoznaju sa istorijom, životom i djelatnošću ovog kulturnog radnika, veoma značajnog za kulturu, književnost i opštu javnu djelatnost Srba u ovom gradu u drugoj polovini 19. i početkom 20. vijeka.

Radica Sudarušić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu izrazila je zadovoljstvo što je ovom knjigom od zaborava otrgnut čovjek koji je bio zaslužan u mnogim kulturnim i prosvjetnim djelatnostima.

Stevo Kaluđerčić bio je učitelj, pripovjedač, prevodilac, kulturni, prosvjetni i politički radnik koji je živio u Sarajevu s kraja 19. i početkom 20. vijeka.

Bio je aktivan član u svim tadašnjim kulturnim i društvenim organizacijama, časopisima i udruženjima.

Jedan je od osnivača i urednika „Bosanske vile“ sa njegovim grafičkim rješenjem naslovne stranice.

Bio je aktivni član „Prosvjete“, napisao je Istoriju srpskog naroda koja je bila udžbenik u osnovnim i građanskim školama sve do 1914. godine.

Takođe, bio je horovođa i član crkvenog hora u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu, redaktor almanaha „Novi Trebević“, inicijator osnivanja Muzeja Stare pravoslavne crkve u Sarajevu, predsjednik Srpskog učiteljskog udruženja u BiH, narodni poslanik u Bosansko-hercegovačkom saboru, član sarajevskog Sokolskog društva „Dušan Silni“, jedan od osnivača i član hora „Sloga“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare