У развоју д‌јетета највише може да штети недостатак подршке родитеља

0

БАЊАЛУКА – Љекар Габор Мате вечерас је у Бањалуци одржао предавање о раном развоју д‌јеце у оквиру програма „Подршка, не перфекција“, који проводи Фондација „Новак Ђоковић“, те поручио родитељима да буду повезани са д‌јецом и да ослушкују њихове потребе.

Мате је напоменуо да је то тешко урадити уколико је човјек отуђен од самог себе, наводећи да људи данас морају да потискују своје аутентично ја како би се прилагодили друштву.

„Природна потреба д‌јеце по рођењу јесте потреба за аутентичношћу и то би требало да буде наше природно стање јер ако ум и тијело нису у конекцији, тешко да ћемо преживјети. Међутим, данас, да би били прихваћени, људи губе ту конекцију и трпе велики стрес, којег нису ни свјесни“, рекао је Мате.

Он је напоменуо да није ствар само у прилагођавању друштву, него и прилагођавању самом себи.

Глобални директор Фондације „Новак Ђоковић“ Јелена Ђоковић рекла је да је циљ Фондације да буде подршка родитељу, како би он био најбоља подршка свом д‌јетету.

„Жеља нам је да покренемо тему родитељства на другачији начин, као и на изазове са којима се родитељи сусрећу. Нудимо им технике које могу да примјене са циљем да их подржимо како би разумјели да не постоји савршено дете, као ни савршени родитељ“, рекла је Ђоковићева новинарима у Бањалуци.

Она је истакла да је циљ предавања подршка не само родитељима, него и стручњацима који раде са родитељима и д‌јецом.

„Проблеми се не могу генерализовати и не постоји формула којом се они успјешно рјешавају. Битно је да родитељу приступимо са разумевањем. Већина траума које имамо су трансгенерацијске, односно родитељи често нису своје трауме решили из детињства и младости и онда настављају да то преносе на децу“, рекла је Ђоковићева.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare