U prvoj sedmici oktobra oboljelo 39 lica od zaušnjaka

0

Direktor Doma zdravlja Pale Mlađenka Dragaš rekla je da epidemija zaušnjaka na Palama jenjava i da je u prvoj sedmici oktobra oboljelo 39 lica, a od jula ukupno oko 350 lica. “Epidemija je počela da jenjava i očekujemo da će do kraja godine nestati“, rekla je Dragaševa Srni.

Ona je objasnila da su oboljeli, uglavnom, srednjošpkolskog uzrasta i da je bilo slučajeva oboljele djece iz osnovnih škola, kao i starijih, ali mnogo manje nego učenika srednje škole i studenata.

“To su djeca koja se više kreću, komuniciraju, druže i na taj način se bolest prenosi“, pojasnila je Dragaševa.

Ona je podsjetila da je proljetos epidemija zaušnjaka registrovana u federalnom Sarajevu, te da se ona potom prenijela u Istočno Sarajevo.

“Potrebno je da djeca slušaju preporuke ljekara i da za vrijeme bolesti budu izolovani u kući. Nema mjesta panici, niti potrebe da se liječe u Sarajevu ili bolnici Kasindo“, naglasila je Dragaševa, dodajući da se pacijenti sa komplikacijama šalju infektologu jer u Domu zdravlja Pale nema epidemiologa.

Ona je najavila da će u srijedu, 12. oktobra, biti održan zajednički sastanak infektologa iz bolnice Kasindo i direktora bolnice Kasindol i da će javnost biti informisana o epidemiji zaušnjaka i komplikacijama koje prate ovu bolest.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare