U prošloj godini uklonjeno 6 570 metaka i 64 ručne bombe

0

Pripadnici Jedinice za uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava Civilne zaštite Republike Srpske, uz asistenciju policije i vatrogasaca, u 2011. godini na području opštine Pale uklonili su 6 570 metaka, 64 ručne bombe, 25 tromblona i dva ručna bacača. “U toku prošle godine očišćeno je 26 000 kvadratnih metara minirane površine“, rekao je Srni načelnik Štaba Civilne zaštite Pale Dragan Elek.

On je naveo da su prošle godine radili na čišćenju ruševine na Palama i periferiji, pravljenju nasipa protiv poplava, a imali su i dvije intervencije u kriznim situacijama.

Civilna zaštita opštine Pale, osim redovnih obaveza, od prošle godine radi i lokalni plan zaštite u pećinama i lokalni plan zaštite žica na Jahorini.

U okviru Civine zaštite Pale postoje jedinice opšte namjene, za spašavanje sa visina, dubina i snježnih padavina, za zaštitu od požara, koja je dopunska jedinica Profesionalne vatrogasne brigade Istočno Sarajevo, kao i jedinica za uspostavljanje reda u kriznim sitacijama i jedinica za preduzeća od posebnog značaja.

Na području opštine djeluju i jedinice na republičkom nivou – za uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava, za uklanjanje mina iz minskih polja i mašinski tim.

Govoreći o problemima u prošloj godini, Elek je rekao da obuke jedinica Civilne zaštite Pale nisu dovoljno provođene i da nije rađeno po planu, jer nije bilo dovoljno finansijskih sredstava.

“Zakonom je predviđeno izdvajanje dva odsto iz opštinskog budžeta za Civilnu zaštitu, a za sada se ta sredstva ne mogu ostvariti i na tome se mora raditi“, istakao je Elek.

Elek je naveo da Civilna zaštita Pale sa četiri radnika i 80 obučenih i opremljenih pripadnika u rezervnom timu nema sopstveno vozilo.


(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare