U prošloj godini ostvaren suficit

0

Opština Pale u prošloj godini ostvarila je suficit od 80.000 KM, navodi se u izvještaju o izvršenju budžeta za 2013. koji je juče usvojio lokalni parlament.
Budžet opštine Pale prošle godine ostvaren je u iznosu od 9.086.000 KM, a troškovi su iznosili 9.006.000 KM.


Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević rekao je da je ova lokalna zajednica jedna od rijetkih u Republici Srpskoj koja je pozitivno poslovala u prošloj godini, te da joj stabilna finansijska situacija omogućava značajniji investicioni ciklus u 2014. godini.

Kovačević je najavio da će ove godine u vodosnabdijevanje biti investirano 1.600.000 KM, a od tog iznosa 700.000 KM su grant sredstva.

Opština Pale je početkom godine potpisala sporazum sa USAID-om, Sidom i GIZ-om, vrijedan 20 miliona dolara za projekat u kojem učestvuje 11 opština u BiH.

Prema Kovačevićevim riječima, ova opština je u prošloj godini imala intenzivnu saradnju sa Vladom Republike Srpske, što je rezultiralo brojnim posjetama ministara i predsjednika Narodne Skupštine.

“Imali smo dobru saradnju i sa mnogim stranim diplomatama, kao i sa stranim razvojnim agencijama. Sa Švedskom razvojnom agencijom /SIDA/ potpisali smo ugovor o realizaciji projekta, vrijednog oko 300.000 KM za nabavku vozila za odvoz smeća za komunalno preduzeće i određen broj kontejnera”, pojasnio je Kovačević.

Skupština opštine danas je stavila van snage odluku o davanju saglasnosti na izdavanje garancije opštine za kreditno zaduženje Gradske toplane kod Evropske banke za obnovu i razvoj za izgradnju nove toplane.

Kovačević kaže da je odluka stavljena van snage, jer ne želi da u teškim vremenima opštinu zaduži dodatnih 10 miliona KM, naglasivši da se pregovara sa privatnom firmom koja je adekvatno riješila grijanje u Gradišci.

“Pozivajući se na Zakon o komunalnoj djelatnosti, ako se dogovorimo, toj firmi bi određen broj godina predali toplanu na upravljanje pod određenim uslovima”, pojasnio je Kovačević.

On je istakao da bi tako bio riješen problem toplane bez kreditnog zaduženja, a građani bi imali povoljno i efikasno grijanje.

Na današnjoj sjednici usvojen je izvještaj o radu načelnika u 2013. godini. Prilikom glasanja o ovoj tački odbornici opozicije bili su uzdržani.

Odbornik Pokreta za naš grad – Pale Momir Blagojević rekao je da je u prošloj godini urađeno mnogo toga, ali da Pokret nije nisu zadovoljni zbog povećanja cijena vode. On smatra da podizanje cijene vode nije rješenje, već da treba pristupiti ispravljanju nedostataka na primarnoj hidrotehničkoj infarstrukturi i smanjenju gubitaka vode.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments