U prošloj godini 10 prijava za ratne zločine

0

ISTOČNO SARAJEVO – Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu u 2014. godini primilo je 10 prijava za predmete ratnih zločina, što je za 37 odsto manje u odnosu na 2013. godinu.

Sekretar Tužilaštva Neven Kramer izjavio je Srni da u prošloj godini nije bilo pravosnažno okončanih procesa u predmetima ratnih zločina.

„Prošle godine Tužilaštvo je podiglo jednu optužnicu za ratne zločine i to protiv Muhameda Adžema, Omera Uglješe, Senada Halilovića i Sulje Karkelje zbog osnovane sumnje da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Goražda“, naveo je Kramer.

On je dodao da je pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu u toku sudski postupak u ovom slučaju.

Tužilaštvo je u 2014. godini u odjeljenju za opšti kriminal podiglo 537 optužnica, dok je u odjeljenju za privredni i organizovani kriminal podignuta 31 optužnica. U tom periodu izrečeno je ukupno 470 osuđujućih odluka.

Kramer je naveo da je u odjeljenju za maloljetnike u 2014. godini primljeno 36 prijava, a izrečeno 12 vaspitnih mjera, i to za krivična djela krađa, oštećenje tuđe stvari, laka tjelesna povreda, ugrožavanje javnog saobraćaja, teška tjelesna povreda, razbojništvo i nasilničko ponašanje.

Broj prijava bio je na skoro istom nivou kao i u prethodnim godinama.

U Tužilaštvu je sistematizovano 12 tužilaca, od kojih je 11 trenutno imenovano. U ovoj instituciji smatraju da bi tek sa popunjenom sistematizacijom bile ispunjene pretpostavke za optimalne uslove za rad.

„Analizom stanja ažurnosti i kvaliteta rješavanja predmeta na osnovu statističkih pokazatelja, može se konstatovati da je u izvještajnom periodu uočeno poboljšanje ukupne ažurnosti stanja predmeta u Tužilaštvu, kao i povećani rezultati rada kako na rješavanju predmeta tako i kvaliteta u njihovom rješavanju“, naveo je Kramer.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu u okviru svojih zakonskih nadležnosti trenutno vodi istrage protiv 313 lica u 33 predmeta.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare