U pošumljavanju pomogli radnici iz direkcije „Šuma“

0

SOKOLAC – Radnicima sokolačkog Šumskog gazdinstva „Romanija“ danas se na pošumljavanju pridružilo i dvadesetak zaposlenih glavne direkcije preduzeća „Šume Republike Srpske“, na čelu sa generalnim direktorom Slavenom Gojkovićem i izvršnim direktorom za opšte, pravne i kadrovske poslove Jelenom Božić Ćebić.

Generalni direktor „Šuma Republike Srpske“ Slaven Gojković rekao je Srni da je uprava ovog preduzeća odlučila da u što većoj mjeri radi sa vlastitom radnom snagom na šumskouzgojnim radovima, te da će radnici direkcije tako učestovati i pomoći pojedinim gazdinstvima da se što više pošumi.

„To je jedna od mjera štednje, da uposlimo naše radnike i da ne moramo dodatno plaćati povremene radnike na ovim poslovima“, izjavio je Gojković.

On je naveo da je već dogovoreno da radnici glavne direkcije na Sokocu u četvrtak, 29. aprila, pomognu zaposlenima sokolačkog gazdinstva u pošumljavanju kako bi plan bio što prije ispunjen.

Gojković je naglasio da će i radnici odjeljenja direkcije „Šuma Republike Srpske“ u Banjaluci na isti način pomoći nekim gazdinstvima na tom području na poslovima pošumljavanja.

U javnom preduzeću šumarstva, naveo je Gojković, prošle godine pošumljavanje je ostvareno u okvirima plana, ali neki šumskouzgojni radovi nisu završeni i to je obaveza „Šuma“ za ovu godinu.

On je rekao da šumsko-uzgojni radovi u prva tri mjeseca nisu izvršeni u planiranom obimu,jer su prepreka bili nepovoljni vremenski uslovi, pa je pošumljavanje pojačano u aprilu kako bi se ostvario plan proljećnih radova i kako bi spremno ušli u jesenje pošumljavanje.

Direktor sokolačkog gazdinstva Strahinja Bašević rekao je Srni da se trenutno vrši pošumljavanje na lokalitetu Ivan polje, gdje se sanira prošlogodišnje požarište, te na lokalitetu Smrtići.

On je dodao da su se radnicima sokolačkog gazdinstva danas na području Smrtića pridružili zaposleni glavne direkcije „Šuma Republike Srpske“ sa sjedištem na Sokocu.

Bašević je naglasio da se i u ostalim radnim jedinicama ovog gazdinstva uporedo vrši pošumljavanje na mjestima koja su predviđena planom za ovu godinu.

„U proljećnom dijelu planirali smo da pošumimo površinu oko 23 hektara sa 36.000 sadnica bijelog bora i smrče i za par dana ćemo izvršiti plan proljećnog dijela“, rekao je Bašević.

On je naglasio da je u Šumskom gazdinstvu „Romanija“ za ovu godinu planirano da se pošumi 47 hekatara sa 95.000 sadnica smrče, crnog i bijelog bora.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare