Spomenik prirode pećina Orlovača u Sumbulovcu kod Pala, sa pola kilometra uređenog pećinskog kanala i bogatim prirodnim nakitom, za turističke posjete biće otvorena u ponedjeljak, 16. aprila.

Otvaranje turističke sezone uz bogat edukativni program najavljeno je za 12.00 časova, a obilazak pećine biće besplatan za sve posjetioce koji dođu tog dana, dok će za učenike koji budu učestvovali u otvaranju sezone biti organizovan izlet u istočni dio Hercegovine.

Stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale Mladen Samardžić rekao je Srni da otvaranjem turističke sezone u pećini Orlovača žele da pokažu turistima i onima koji prate razvoj ovog turističkog dragulja šta je urađeno u protekloj godini i šta planiraju.

„Ukupna dužina pećinskih kanala iznosi više od dva i po kilometra, dok je za turiste uređeno 560 metara sa betonskim stazama i rasvjetom. Pećina predstavlja jedinstven poligon za obuku i rad na terenu učenika osnovnih i srednjih škola, fakulteta i speleoloških udruženja“, naveo je Samardžić.

Prema njegovim riječima, ideja i jedan od projekata Speleološko-ekološkog društva „Orlovača“ Pale u saradnji sa Kulturnim centrom Pale i uz podršku Turističke organizacije Istočno Sarajevo koji je vrijedan pažnje, jeste obuka djece osnovnih škola za mlade vodiče u sklopu geografske sekcije osnovnih škola „Mokro“,“Srbija“ i „Pale“.

Samardžić je dodao da se prošle godine krenulo sa projektom koji obuhvata saradnju sa osnovnim školama i da se tom saradnjom počeo razvijati i školski turizam.

On je napomenuo da su posjete pećini sa vodičem predviđene od utorka do subote u terminima od 9.00, 12.00 i 15.00 časova.

Posjetioci se o svim detaljima posjete mogu informisati na sajtu www.orlovaca.com, ili na brojeve telefona 057/ 227-132, 065/ 992-808.

Cijena ulaznica je od dvije do četiri KM.

Pećina Orlovača udaljena je od Pala 10, a od Sarajeva 15 kilometara. Sa svojim stalagmitima, stalaktitima i halaktitima, rijetkim ukrasima oblikovanim hemijskim i mehaničkim djelovanjem vode, spada u najljepše pećine u BiH.

Orlovača je speleološki objekat u kome je prije 16.000 godina živio pećinski medvjed, daleki predak mrkog medvjeda, a kosti pećinskog medvjeda pronađene su 400 metara od ulaza u pećinu.

Pećina je i stanište najugroženije grupe sisara u Evropi – slijepog miša.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments