U planu prodaja domaćih proizvoda putem interneta

0

ISTOČNA ILIDŽA – Udruženje građana „Probudi se“ iz Istočne Ilidže koje, između ostalog, radi na promociji i unapređenju života na selu zbog epidemiološke situacije obustavilo je aktivnosti, ali planira da dio svojih proizvoda ponudi putem „Fejsbuk“ stranice.

Predsjednik Udruženja Roksanda Mičić izjavila je Srni da je većina članica starije životne dobi, te da se u potpunosti pridržavaju mjera u borbi protiv virusa korona koje su izdali nadležni organi, rade kod kuće, bave se poljoprivredom, ali i kreativnim radom.

Mičićeva je navela da u Udruženju razmišljaju da posredstvom društvenih mreža organizuju naručivanje proljećnih proizvoda prije početka proizvodnje, kako bi radile za „poznatog kupca“.

Prema njenim riječima, u ovoj vanrednoj situaciji trebalo bi izvući pouku i uvidjeti značaj samoodrživosti zajednice te u budućnosti maksimalno koristiti lične kapacitete i resurse.

Mičićeva smatra i da treba raditi na marketingu, organizaciji prodaje i otkupa, kao i na podizanju svijesti o potrebi kupovine od lokalnih proizvođača.

„Naši veći poljoprivredni proizvođači nerado pristupaju udruženju, a zajednički je lakše prebroditi sve nevolje. Trenutna ili neka buduća ograničenja kretanja zbog virusa nas tjeraju na prelazak na prodaju putem interneta, odnosno društvenih mreža. Kao udruženje ćemo morati posvetiti više pažnje tom segmentu“, ističe Mičićeva.

Ona je podsjetila da su prošle godine članovi Udruženja uz minimalno finansijsko učešće dobili 11 plastenika preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske iz projekta IPARD-a i uz pomoć opštine Istočna Ilidža.

„Ove godine, osim uobičajenog povrća kao što su špinat, krompir, krastavci, crveni i bijeli luk, mrkva, cvekla, kupus, karfiol, celer, blitva, kelj, očekujemo povećanu proizvodnju paprika i paradajza. Nadamo se da ćemo uspjeti preraditi i dobar dio povrća i voća i ponuditi, kao svake godine, veliki asortiman domaćih tradicionalnih prerađevina“, dodala je Mičićeva.

Prema njeni riječima, članovi Udruženja i u ovoj vanrednoj situaciji vrijedno rade i stvaraju nova djela, a planiraju da poslije vanrednog stanja organizuju izložbu pod nazivom „Kreativnost u doba korone“.

Jedan od ciljeva Udruženja, kako je napomenula, jeste ekonomsko osnaživanje žena, a prije nekoliko godina pokrenute su i manifestacije „Kupuj domaće, jedi zdravo“ i „Dani tikve“ čime su doprinijeli da se više razmišlja o poljoprivrednim i turističkim potencijalima grada.

Mičićeva je podsjetila i da nastoje očuvati tradicionalni način proizvodnje odjevnih i dekorativnih predmeta tehnikama pletenja, heklanja, vezenja, tkanja i filcanja, što su unikati, pa im je i cijena veća u odnosu na industrijske proizvode.

„Zbog toga je potražnja za ovim rukotvorinama smanjena, ali je povećana potražnja za ukrasnim premetima rađenim dekupaž tehnikom, nakitom, organskim sapunima, umjetničkim slikama rađenim raznim tehnikama i ikonama“, navela je Mičićeva.

Bogat asortiman proizvoda, odnosno rukotvorine izloženi su u prostoru Udruženja pod nazivom „Kreativni kutak“ u Tržnom centru „Tom“ koji je trenutno zatvoren.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare