U petak promocija knjige „Narodna nošnja, igre i pjesme sa Glasinca“

0

SOKOLAC – Knjiga „Narodna nošnja, igre i pjesme sa Glasinca“, autora Marka Radovića iz Beograda, biće promovisana na Sokocu u petak, 24. septembra.

Radović je rekao Srni da su na 140 stranica obrađena ta tri elementa tradicionalne kulture naroda sa šireg područja Glasinca, koji kao zasebna cjelina za najveći broj istraživača iz ranijeg perioda obuhvata dio područja sadašnjih opština Rogatica, Han Pijesak, Pale i skoro cijelo područje Sokoca.

„Čitaoci će naći sve podatke o nošnji, igri i pjesmi sa šireg područja Glasinca, notne zapise, kinetografske zapise/kinetografsko pismo kojim se zapisuju koraci u narodnoj igri/ i dosta crno-belih i fotografija u boji kojima se jasno ilustruje kakva je narodna nošnja bila na Glasincu“, naveo je autor.

Radović je rekao da je svoju prvu knjigu zamislio kao udžbenik ili priručnik koji sadrži građu u vidu nota, krojeva i fotografija, za ljude iz svijeta folklora koji se bave nošnjom ili rekonstrukcijom ovog vida tradicije naroda sa Glasinca.

Prema njegovim riječima, knjiga „Narodna nošnja, igre i pjesme sa Glasinca“ sadrži i značajan broj praktičnih podataka i mogućnosti da se iz knjige faktički nešto prevede u život i u praktičnu primjenu.

Marko Radović /34/, po rođenju Sarajlija, koga su ratna dešavanja zaustavila u Beogradu, gdje je završio Medicinski fakultet i danas kao specijalista radilogije radi na Institutu za onkologiu i radiologiju u Beogradu, ovom knjigom se vratio korijenima, gdje u selu Kruševci kod Sokoca žive Radovići.

On je istakao da je ideja da piše o narodnoj nošnji, igri i pjesmi „potekla iz duše autora – bivšeg igrača folklora“ koji nije mogao da nađe literaturu o ova tri elementa tradicionalne kulturne baštine ljudi sa područja Glasinca.

Radović je dodao da je podatke potrebne za prvu knjigu prikupljao više od 10 godina, da je posjetio više od 56 sela na području četiri opštine šireg područja Glasinca i zahvaljujući tom istraživanju u knjizi priložio etno-granice i mapu ovog područja.

Promocija knjige „Narodna nošnja, igre i pjesme sa Glasinca“ zakazana je za petak u 19.00 časova u Parohijskom domu crkve Svetog proroka Ilije na Sokocu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments