U petak otvaranje Međunarodne likovne kolonije

0
Arhivska fotografija

Međunarodna likovna kolonija „ART simpozijum Jahorina 2022“, koja će okupiti slikare i vajare iz četiri zemlje, biće otvorena u petak, 15. jula, na Ekonomskom fakultetu na Palama.

Osnivač i umjetnički rukovodilac „ART simpozijuma Jahorina“ Lazo Savić rekao je Srni da će kolonija trajati do 24. jula kada će biti predstavljeni radovi učesnika iz Bugarske, Makedonije, Srbije i BiH.

Savić je dodao da su među njima vajari od kojih će dvojica klesati kamen, a jedan će raditi skulpturu u drvetu, te da je tema kao i prethodnih godina „Figura u savremenoj umjetnosti, veliki format“.

Savić je istakao da je ovo 18. po redu simpozijum, da ga nije lako organizovati, te da pomoć očekuje od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i opštine Pale.

„Konkursne procedure nisu završene. Konkurisaću i prema gradu Istočno Sarajevo. Nadam se da ću dobiti odgovarajuća sredstva kako bi uspješno organizovao likovnu koloniju“, rekao je Savić.

On je dodao da je u planu izlet do Višegrada, Kadinog vrela i Sarajeva, ali da sve zavisi od sredstava, te da učesnicima treba obezbijediti materijal za rad, kao i smještaj.

Međunarodna likovna kolonija „Art simpozijum Jahorina“ osnovana je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra „Jahorina“ i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajeva Predraga Lasice.

Cilj manifestacije je afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, te podsticaj turizma, kako u Republici Srpskoj, BiH, regionu, tako i u svijetu.

Međunarodna likovna kolonija ugostila je brojne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španija, Italije, Egipta, Grčke, Irske, SAD, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Južne Koreje i Kine.

Djela ovih umjetnika su predstavljena na više od 80 izložbi u Republici Srpskoj, BiH i inostranstvu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare