U petak otvaranje izložbe „Art simpozijum Jahorina“

0

Međunarodna likovna kolonija „ART simpozijum Jahorina“ predstaviće likovna djela sa ovogodišnjeg 14. saziva na izložbi koja će biti otvorena u petak, 3. marta, u Galeriji „Novi hram“ u Sarajevu.
„Izložba će biti organizovana u okviru redovnog programa 33. Internacionalnog festivala Sarajevo `Sarajevska zima 2017`, koji se ove godine održava pod nazivom `Svileni put umjetnosti`“, rekao je danas Srni osnivač i umjetnički rukovodilac „ART simpozijum Jahorina“ Lazo Savić.

On je precizirao da će u „Novom hramu“ biti izloženo oko 30 slika i skulptura čiji su autori umjetnici iz Meksika, Južne Koreje, Bugarske, Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/.

Prema njegovim riječima, Eugenija Balden je iz Meksika, iz Južne Koreje bili su Jeung Eun Šon i Ein Sook Šin, iz Bugarske su Svetla Radulova, Sašo Kostov, Ivan Stojanov, Trajana Panajotova i Iliana Atanasova Ivanova, a iz Srbije Đorđe Arnaut, Branislav Marković, Renata Burić i Radmila Sofija Šijan.

Učesnik 14. saziva „ART simpozijum Jahorina 2016“ iz Republike Srpske bio je Dejan Kovačević, a iz FBiH Sekula Dugandžić i Zlatko Dević, kao i istoričar umjetnosti Andrea Mekić.

Otvaranje izložbe, koja će trajati do 12. marta, predviđeno je za prekosutra u 13.00 časova.

„Art simpozijum Jahorina“, osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo pokojnog Predraga Lasice. Od tada se redovno održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini, gdje je ugostio oko 300 likovnih umjetnika iz 24 države.

Riječ je o slikarima i vajarima iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, SAD, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Meksika, Južne Koreje, Norveške, Slovenije i BiH, čija su djela predstavljena na više od 50 izložbi u Republici Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije jeste afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizmu kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare