U petak otvaranje Centra za naučno istraživanje i ekologiju

0

FOČA – Na Tjentištu će u petak, 17. jula, svečano biti otvoren moderno opremljen Centar za naučno istraživanje i ekologiju koji će biti nastavna baza studentima i profesorima šumarskih fakulteta, ali i svim naučnicima u oblasti šumarstva, biologije, ekologije, poljoprivrede sa Balkana i iz cijelog svijeta, najavljeno je iz Nacionalnog parka /NP/ „Sutjeska“.

Centar je rezultat projekta prekogranične saradnje BiH i Srbije, koji sprovode NP „Sutjeska“, Šumarski fakultet iz Beograda i „Srbijašume“, a njegova vrijednost je oko milion maraka, od čega je 85 odsto sredstava obezbijedila EU, a 15 odsto ovaj nacionalni park.

Za potrebe istraživačkog centra rekonstruisan je jedan od objekata u Nacionalnom parku „Sutjeska“, paviljon D.

Iz NP „Sutjeska“ navode da se objekat nalazio u veoma lošem infrastrukturnom stanju, pa je ovim projektom u potpunosti renoviran i prilagođen radu Centra, a sastoji iz tri etaže ukupne površine oko 800 metara kvadratnih.

Na prvoj etaži se nalaze edukativne prostorije, laboratorijski prostor i izložbeni prostor sa recepcijom, a na ostale dvije etaže su prostorije za smještaj korisnika Centra, standardne dvokrevetne sobe ukupnog kapaciteta 43 ležaja.

U početnoj fazi poslovanja Centar za naučno istraživanje i ekologiju će zapošljavati pet osoba, dodaje se u saopštenju.

Iz nacionalnog parka ističu da će Centar doprinijeti očuvanju brojnih prirodnih, hidroloških, geomorfoloških, kulturno-istorijskih, edukativnih i naučnih vrijednosti, usklađivanju tih vrijednosti sa zaštitom, korištenjem i razvojem cijelog prekograničnog područja, te očuvanju trajnih prirodnih elemenata koji su od izuzetne važnosti i jedinstvenog kvaliteta okoline i sprečavanju eksploatacije prirodnih resursa.

„Zajednički rad i saradnja sa partnerima u projektu ogleda se u saradnji na pripremi i realizaciji budućih zajedničkih projekata, razmjeni znanja, iskustava i organizovanju zajedničkih aktivnosti na povećanju svijesti o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa u prekograničnom području BiH i Srbije“, navodi se u saopštenju.

Otvaranje Centra planirano je u 12.00 časova, a obraćanje zvaničnika u 12.30.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare