U petak nikoljdanska povorka

0

Tradicionalna povorka scenskog prikaza prolaska Svetog Nikole kroz Sokolac ove godine proći će u petak, 18. decembra, rekla je Srni direktor sokolačke Ustanove za kulturu „Pero Kosorić“ Irena Šućur.

Šućurova je istakla da će svečana povorka u kojoj Sveti Nikola praćen anđelima daruje djecu slatkišima, krenuti u 12.00 časova iz porte crkve Svetog proroka Ilije glavnom ulicom sa kratkim zadržavanjem u dvorištu vrtića i Osnovne škole „Sokolac“.

Ona je podsjetila da manifestacija ove godine obilježava 25 godina postojanja i da je uspjela opstati uprkos teškim vremenima, od prve sa kočijama Svetog Nikole, oganizovane 1995. godine.

„Manifestacija je na radost mališana na Sokocu opstala zahvaljujući ljubavi stečenoj ovakvim manifestacijama i kroz hrišćansku vjeru postala temelj za buduća pokoljenja“, istakla je Šućurova, izrazivši nadu da će će ljubav i vjera prenositi na buduće generacije.

Šućurova je rekla da je Sveti Nikola, arhiepiskop i čudotvorac Mirlikijski, prema narodnom vjerovanju, darivao djecu i siromašne poklonima u čizmicama i čarapama ostavljenim na prozor, te se do danas njeguje tradicija darivanja mališana za ovaj praznik koji Srpska pravoslavna crkva i vjernici obilježavaju 19. decembra.

Manifestacija se održava kao dio programa „Nikoljdanske svečanosti“ u saradnji sokolačke Ustanove za kulturu sa Crkvenom opštinom Sokolac.

Pokrovitelj je opština Sokolac i donator slatkiša za mališane Javno komunalno preduzeće „Sokolac“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare