U Palama otvoreni novi studentski domovi

0

U Palama su danas otvoreni novi studentski domovi, čija je izgradnja počela u oktobru prošle godine, a čija je vrijednost investicije 12 miliona maraka.

Dva nova objekta je svečano otvorio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Željka Cvijanović, supruga prvog predsjednika Republike Srpske Ljiljana Karadžić i predsjednik Unije studenata Srpske Predrag Govedarica.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što je studentski dom, uprkos skepticima, završen. „Nije ovo priča ni Milorada Dodika, ni Željke Cvijanović, ni Vlade, ni institucija, ovo je narodna priča“, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske podsjetio je da je od početka podržavao razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu, jer je znao da je to jedan od stubova razvoja i opstanka Republike Srpske.

Osvrćući se na nastanak Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Dodik je istakao da je to vizinarstvo prvog predsjednika Srpske Radovana Karadžića, koji je sa svojim saradnicima prije više od 20 godina inicirao osnivanje univerziteta.

„On je znao da bez univerziteta nema ni budućosti“, rekao je Dodik i založio se da danas otvoreni studentski dom nosi ime prvog predsjednika Srpske – doktora Radovana Karadžića.

Dodik je napomenuo da je Vlada Srpske u ovaj kraj Republike uložila više od 100 miliona KM, konstatujući da je riječ o nesumnjivoj dugoročnoj podršci.

Cvijanovićeva je istakla da je današnji dan praznik Srpske, jer se završava jedan važan projekat za studente, ali i njihove roditelje.

Podsjećajući da je gradnju studentskog doma na Palama inicirao predsjednik Srpske, Cvijanovićeva je najavila da će i u budućnosti biti ulagano u studentski standard.

„Ponosni smo na činjenicu da naši studenti u domovima mogu da provedu mjesec dana za 10 KM, da mogu da imaju tri obroka dnevno za 2,5 KM, što se neće naći nigdje u regiji, da mogu da plaćaju svoje školarine po tri do 12 puta nižoj cijeni nego u regiji“, istakla je Cvijanovićeva i ocijenila da to govori o odgovornoj politici kada je riječ o studentima i njihovim roditeljima.

Ona je podsjetila da se, uz brigu za smještaj studenata na Palama, ulazi u završetak projekta Četvrtog paviljona u Banjaluci, što će omogućiti smještaj za još 280 studenata, te projekta u Foči, gdje će biti oko 350 mjesta.

„Uspjeli smo da ne odustanemo od ovih stvari i da nađemo različite varijante kako da dođemo do dobrih projekata i dobrih objekata. I za ove objekte pričane su različite priče, ali naše oči i uši nam daju pravu informaciju“, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila nadu da će studenti koji studiraju na Palama i drugdje pomoći da Republika Srpska bude društvo u kojem će biti slavljen uspjeh i koje će prepoznati dobre učenike, sportiste, stručnjake svih profila.

„Želim da naša Republika bude takva da se bavi dobrim stvarima i promoviše uspjeh“, poručila je Cvijanovićeva.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić istakao je da su ideju za izgradnju studentskog doma na Palama dali predsjednik Republike Srpske i Unija studenata, a da je ona na posebnoj sjednici Vlade Srpske pretočena u zaključke, koji su danas realizovani.

„Tokom prošle i ove godine započeta je izgradnja studentskih domova na Palama, u Foči i Trebinju, a planirano je da se prave novi domovi i izvrši rekonstrukcija studentskih domova u Bijeljini, Zvorniku i Trebinju. Urađen je i projekat za izgradnju novog studentskog doma i adaptaciju postojećeg u Lukavici“, dodao je Grujić.

On je naglasio da su ovi planovi rađeni u dogovoru sa predsjednikom Republike Srpske, Vladom Srpske, te Unijom studenata.

Predsjednik Unije studenata Srpske Predrag Govedarica istakao je da je riječ o prvom namjenskom objektu za smještaj studenata u Republici Srpskoj.

Studentski dom sastoji se od dva savremena, funkcionalna paviljona – ženskog i muškog, urađenim po savremenim standardima i opremljenim svim potrebnim sadržajima.

U okviru studentskog doma je i odjeljenje za studente sa posebnim potrebama.

Na Palama djeluju Pravni, Ekonomski, Filozofski i Fakultet fizičke kulture, koje pohađa više hiljada studenata iz Srpske, Federacije BiH, ali i okolnih zemalja.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/novi_studentki_domovi_pale_okt_2014/] width=[54] height=[54] title=[U Palama otvoreni novi studentski domovi] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[90]}

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare