U Palama obilježeno 20 godina od formiranja ratnih bolnica

0

Uz jubilej, 20 godina od formiranja Vojske Republike Srpske, na Palama je danas  u organizaciji opštinske Boračke organizacije, obilježeno dvije decenije od osnivanja ratnih bolnica na području Sarajevsko-romanijske regije.

Obilježavanje je počelo parastosom za poginule i umrle borce sa područja ove regije u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, nakon čega su položeni vijenici na Centralnom spomen-obilježju.

Direktori četiri ratne bolnice, Bolnice Glavnog štaba Podromanija, Vojne bolnice Koran na Palama, bolnice Žica na Ilidži i bolnice Kasindo u Lukavici, položili su vijence na spomen-obilježju koje je postavila Boračka organizacija Pale pred bivšom vojnom bolnicom Koran.

Nakon toga u Kulturnom centru na Palama održana je svečana akademija.

Direktor ratne bolnice Žica na Ilidži Milan Pejić istakao je da su ove bolnice odigrale veliku ulogu u proteklom ratu u spašavanju života i bile su bolnice ostanka i opstanka srpskog naroda.

Direktor Bolnice Glavnog štaba Podromanija Tomisalv Taušan naglasio je da su u to ratno vrijeme ljekari radili svoj posao, organizovali se i spasili mnoge živote. On žali što je stanje zdravstva na sarajevsko-romanijskoj regiji, kako je rekao, sada gore nego u vrijeme rata.

Bivši ministar zdravlja Republike Srpske Dragan Kalinić istakao je da je ponosan što se sa minimalnim brojem ljekara i medicinskog osoblja, uz veliki trud i napor, uspio održati na nogama cijeli zdravstveni sistem, sa izuzetnim rezultatima.

On je podsjetio da su ranjenike koji nisu mogli biti zbrinuti u regionalnim ratnim bolnicama primali u Srbiji, gdje je pomoć dobilo oko 70.000 ranjenika.

Direktor bolnice Koran Mirko Šošić citirao je rusku poslovicu: „Ako zaboravite prošlost, izgubili ste jedno oko. Ako izgubite prošlost, izgubili ste oba oka“.

Direktor bolnice Kasindo Slavko Ždrale je rekao da zdravstveni radnici iz ratnog perioda imaju pravo da kažu da su uradili najveličanstvenija djela prema svom narodu i da su znanje zdravstvenih radnika, vozača i nosača ranjenika omogućili takve rezultate.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina je istakao da je Republika Srpska nastala u iznuđenim političkim okolnostima, kao izraz egzistencionalne potrebe da se na odgovoran i vojniči način zaštite život i interesi srpskog naroda na teritoriji BiH.

„Projektovani treći gonocid nad srpskim narodom u 20-tom vijeku nije se desio zahvaljujući mudrosti i odlučnosti najhrabrijih časnih sinova srpskog nacionalnog korpusa“, rekao je Parađina.

Obilježavanju 20 godina od osnivanja ratnih bolnica na području Sarajevsko-romanijske regije prisustvovao je veliki broj predstavnika političkog, vojnog, javnog i kulturnog života Srpske.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/20-godina-osnivanje-vojnih-bolnica] width=[103] height=[90] title=[20 godina od formiranja ratnih bolnica] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb103_] thumb_cache_dir=[thumbs103] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}


Ratne vojne bolnice, vojska, Boračka organizacija, sarajevsko-romanijska regija

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments