U Osnovnoj školi Srbija 54 prvačića

0

U školskoj 2011/2012. godini nastavu u Osnovnoj školi „Srbija“ na Palama pohađaće 527 učenika, dok će u dva prva razreda krenuti 54 učenika – rekao je direktor ove vaspitno-obrazovne ustanove Neđo Ždrale.
On je napomenuo da područna škola Podgrab broji 118 učenika, a da se ove godine upisuje šest prvačića, te da će u područnoj školi Podvitez nastavu u ovoj školskoj godini pohađati osam učenika, od čega su dva prvačića.

„Ove godine smo osvijetlili igrališta u Podgrabu, sada su u toku radovi na tribinama, tako da ćemo u ovoj školskoj godini imati kompletno igralište“, rekao je Ždrale, dodavši da je u Podgrabu takođe napravljeno i odbojkaško igralište, gdje će učenici ove škole moći da obavljaju fizičko vaspitanje.

Govoreći o izgradnji sale za fizičko vaspitanje u okviru škole „Srbija“, on je pojasnio da učenici rade fizičko vaspitanje u sali „Olimp“ u blizini škole, te da je saradnja škole i „Olimpa“ izvanredna.

„Za salu za fizičko vaspitanje u `Srbiji`, koja bi trebalo da ima oko 1 083 kvadrata, napravljene su svlačionice, muške i ženske, te za sudije i delegate, a imamo obezbijeđenu svu infrastrukturu, grijanje, struju, kao i projektnu dokumentaciju'“, istakao je Ždrale i dodao da je Srbija obećala donirati sredstva za izgradnju sale.

On je podsjetio da je ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović rekao da se vode pregovori sa Srbijom i da ona treba da donira sredstva u iznosu od oko jedan milion evra za izgradnju sportske sale, te naglasio da je sva procedura u vezi sa izgradnjom sale za fizičko vaspitanje u nadležnosti Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Kao jedan od problema sa kojim se susreće ova škola Ždrale je naveo nedostatak sredstava za putovanja učenika po osvojene nagrade na raznim takmičenjima.

„Naši učenici imaju zapažene rezutate na raznim takmičenjima i osvajaju značajne nagrade i priznanja, ali imamo problem da nam učenici odu u Banjaluku ili neki drugi grad da prime te nagrade, jer nemamo sredstava za put. Opština je budžetom predvidjela 1.740 KM za te namjene, ali mi do dana današnjeg nismo dobili ni jedan fening'“, pojašnjava Ždrale.

On je podvukao da je škola „Srbija“ do sada uglavnom putem donacija skupila negdje oko 3 500 knjiga za njenu biblioteku, ali da je za otvoranje biblioteke potrebno oko 5 000 knjiga.

“Mi smo `oslonjeni` na biblioteku Osnovne škole `Pale` i sa njom imamo dobru saradnju. Naša biblioteka ima oko 120 metara kvadratnih, a ja se nadam da ćemo je naredne školske godine dopuniti sa još 1 500 do 2 000 knjiga da bismo bili u mogućnosti da je otvorimo“, rekao je Ždrale.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare