U Novom Sadu otvorena Kancelarija za pravnu pomoć za srpsku imovinu u FBiH

0

NOVI SAD – U Novom Sadu danas je otvorena Kancelarija za pravnu pomoć Srbima porijeklom iz Federacije BiH sa ciljem da pomogne Srbima koji raspolažu pravom na imovinu na toj teritoriji kako je ne bi izgubili u postupku usklađivanja zemljišne knjige.

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon istakao je da je u FBiH 1991. godine živjelo 541.000 Srba, a danas ih je na tim prostorima oko 56.000.

„Oko 400 000 raseljenih Srba širom Srbije i sveta raspolaže pravo na imovinu na toj teritoriji“, naveo je Gujon.

On je naglasio da je zato danas u Novom Sadu otvorena Kancelariju za pravnu pomoć Srbima porijeklom iz FBiH.

„Ona je deo zajedničke kampanje Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, pokrajinskog Fonda za izbegla i raseljena lica i skupštinskog Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH iz Republike Srpske“, naveo je Gujon na svom zvaničnom „Fejsbuk“ nalogu.

On je podsjetio da je u januaru otvorena Kancelariju za pravnu pomoć u Beogradu, a širom Republike Srpske već radi šest takvih kancelarija koje pomažu raseljenim Srbima da sačuvaju porodičnu imovinu na prostoru Federacije jer u aktuelnom postupku usklađivanja zemljišne knjige i katastra postoji rizik da izgube svoju imovinu, a da o tome ne budu čak ni obaviješteni.

„U Upravi smo, takođe, preko diplomatsko-konzularnih predstavništava i srpskih udruženja u dijaspori, kao i društvenih mreža, pokrenuli kampanju informisanja Srba iz dijaspore o ovom problemu“, podsjetio je Gujon.

Ukupan rezultat zajedničkog rada, dodao je on, je 9.000 pokrenutih predmeta i isto toliko porodica koje će sačuvati 57.000 hektara svoje zemlje.

„Nastavljamo kampanju“, naveo je Gujon.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare