U novom projektu Narodna biblioteka Pale i OŠ „Vuk Karadžić“ Višegrad

0

Vikimedijina zajednica Republike Srpske je početkom februara pokrenula novi projekat „Viki ambasador“ u saradnji sa Narodnom bibliotekom Pale i Osnovnom školom /OŠ/ „Vuk Karadžić“ iz Višegrada.

U saradnji sa Narodnom bibliotekom Pale radiće se na digitalizaciji i obuci zaposlenih za rad na Vikimedijinim projektima, pa će u ovoj ustanovi boraviti dva predstavnika Zajednice, saopšteno je iz Vikimedijine zajednice Republike Srpske.

Saradnja sa OŠ „Vuk Karadžić“ iz Višegrada ispostavila se kao vrlo uspješna i konstruktivna, te je formirana grupa od 20 učenika koji, u okviru vannastavnih aktivnosti, učestvuju u uređivačkim radionicama i uz pomoć nastavnika i predstavnika Zajednice kreiraju sadržaje na „Vikipediji“ na srpskom jeziku.

Sadržaji su u strogoj korelaciji sa nastavnim planom i programom, pa se na ovaj način ostvaruju mnogobrojni obrazovni zadaci, a multidisciplinarnost „Vikipedije“ ostavlja prostora za izbor teme i za pisanje u skladu sa interesovanjima učenika.

Do sada su realizovane tri uređivačke radionice u okviru kojih je kreirano više od 80 članaka na „Vikipediji“ i pokazalo se da su učenici najviše zainteresovani za teme koje se odnose na istoriju, živi svijet i književnost.

Iz Vikimedijine zajednice Republike Srpske najavljuju da će do kraja mjeseca biti održane još dvije radionice i jedno takmičenje u pisanju članaka, u okviru kojeg će tri najbolja učenika biti nagrađena.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare