U novog godini – Nove metode

0

ISTOČNO SARAJEVO – Demineri su 2014. očistili i pregledali dodatnih 358.000 metara kvadratnih površine za koju su smatrali da je rizična, pronašli više od 2.500 neeksplodiranih ubojnih sredstava, 50.000 komada sitne municije i 70 komada mina..

 U 2015. godini u Republici Srpskoj biće primijenjene nove metode deminiranja – najavljuje pomoćnik direktora Uprave Civilne zaštite Republike Srpske za deminiranje Dragan Kos.

„U ovoj godini akcenat će biti na poplavljenim područjima kako bi se omogućio povratak ljudi i ulazak u posjede na kojima bi mogli nesmetano da obavljaju potrebne aktivnosti“, navodi Kos za Srnu.

On ističe da su, osim redovnih aktivnosti, tokom i nakon poplava, deminerski timovi pregledali prostorije prije ulaska volontera i stanovnika na područja koja su bila sumnjiva.

Demineri su u protekloj godini očistili i pregledali dodatnih 358.000 metara kvadratnih površine za koju su smatrali da je rizična, pronašli više od 2.500 neeksplodiranih ubojnih sredstava, 50.000 komada sitne municije i 70 komada mina.

„Pregledali smo 140 prostorija koje su bile zahvaćene poplavama, najčešće podrumske, i obilježili 37 minskih polja, čije je stanje bilo narušeno poplavama“, precizira KOs.

Deminerski timovi su u 2014. godini imali plan da očiste i tehničke izvide 300.000, a uradili su 259.877 metara kvadratnih, što je 86,6 odsto od plana.

„Do smanjenja je došlo zbog toga što su timovi bili angažovani tokom poplava, a i zbog kvara na deminerskoj mašini koja je aktivirana tek u oktobru“, pojašnjava Kos.

Tokom redovnih aktivnosti, timovi su uklonili 7.189 neeksplodiranih ubojnih sredstava, 350 mina i „očistili“ 55 kuća i objekata.

„Za čišćenje kuća i objekata imamo specijalizovani mašinski tim koji sačinjavaju bager i dva oklopna kamiona. Oni rade na rizičnim površinama“, napominje Kos za Srnu.

Te mašine su dva mjeseca bile angažovane na sanaciji posljedica od poplava.

Kos naglašava da su demineri u protekloj godini uklonili 15.892 metara kubnih materijala, i pored kvara na jednom kamionu koji nije radio tri mjeseca.

„Timovi su tokom redovnih aktivnosti u prošloj godini deminirali 29.877 metara kvadratnih površine“, navodi on.

Kos napominje da deminerski timovi od polovine decembra do kraja januara ne rade na terenu, jer moraju da servisiraju opremu, pa će se angažovati samo po hitnim pozivima.

(www.palelive.com / Srna / Lj. Č. )

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare