U novembru registrovano 51 krivično djelo

0

Na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo u novembru je registrovano 51 krivično djelo, što je za sedam više u odnosu na isti period lani, rekao je načelnik Sektora kriminalističke policije pri ovoj upravi Aleksandar Zeković.

Zeković je na konferenciji za novinare na Palama izjavio da su podnesena 44 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 44 lica, od kojih su 18 povratnici, dok maloljetnih izvršilaca nije bilo.

„Od ukupnog broja krivičnih djela, 23 su izvršena po nepoznatom izvršiocu, od čega je 15 rasvijetljeno, tako da koeficijent po nepoznatom izvršiocu iznosi 65 odsto, dok je ukupna rasvijetljenost 84 odsto“, naveo je Zeković.

Prema njegovim riječima, registrovano je 45 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, tri iz oblasti privrednog kriminaliteta, dva iz oblasti organizovanog kriminaliteta, te jedno krivično djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Zeković je rekao da je iz oblasti organizovanog kriminaliteta, a u vezi sa drogom, obrađeno 12 predmeta, podnesena tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv tri lica, a zbog uživanja droge na javnom mjestu izdato sedam prekršajnih naloga.

On je naveo da je pronađeno i oduzeto 660 grama marihuane, 443 grama spida, 90 komada medicinskih droga, sedam tableta ekstazija, kao i da je pronađena jedna laboratorija za vještački uzgoj indijske kopoplje sa 14 stabljika.

Zeković je istakao da nisu evidentirana krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti, te, na osnovu navedenog, ocijenio da je stanje iz oblasti kriminaliteta zadovoljavajuće.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac ocijenio je da je stanje bezbjednosti na području Uprave zadovoljavajuće, posebno kada je riječ o kriminalitetu, kao i da nisu imali krivičnih djela sa većim stepenom društvene opasnosti.

Šehovac je rekao da su ostvareni dobri rezultati iz oblasti borbe protiv privrednog kriminaliteta i dokumentovana tri krivična djela protiv tri lica.

„Materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela, kao i protivpravnma imovinska korist, iznosi 1.260.000 KM“, naglasio je on.

Šehovac je istakao da je preduzet niz aktivnosti u skladu sa planom i programom rada kada je riječ o obezbjeđivanju zimske turističke sezone na području
Olimpijskog centra „Jahorina“, s ciljem podizanja stanja bezbjednosti na viši nivo.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Milan Čvoro rekao je da je u novembru evidentirano 37 narušavanja javnog reda i mira, te da su evidentirana 42 prekršaja, od kojih su najčešći tuče i fizički napad.

Čvoro je ukazao da narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.

On je naglasio da su se u novembru dogodile 62 saobraćajne nezgode, što je za 32,6 odsto manje nego u uporednom periodu, kada su zabilježene 92.

„U saobraćajnim nezgodama povrijeđena su 23 lica – tri lakše i 20 teže. Saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim nije bilo, dok je u uporednom periodu jedno lice poginulo“, rekao je Čvoro i dodao da se dogodilo 49 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom.

Prema njegovim riječima, s obzirom na predstojeće novogodišnje i božićne praznike, kada se može očekivati pojačana upotreba pirotehničkih sredstava, kao i nezakonita upotreba vatrenog oružja, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzeće niz preventivnih mjera i radnji u okviru akcije „Petarde nisu igračke“ kako bi građani Srpske nastupajuće praznike obilježili u bezbjednom okruženju, na miran i dostojanstven način.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare