U nedjelju počinje 19. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade

0

ISTOČNO SARAJEVO – Produkcija „Forum teatar“ Istočno Sarajevo organizator je 19. Međunarodnog festivala poezije za djecu i mlade, koji će od nedjelje, 29. novembra, do utorka, 1. decembra, biti održan u Istočnom Novom Sarajevu.

Festival je posvećen velikim srpskim pjesnicima Vladislavu Petkoviću Disu i Milutinu Bojiću, uz učešće pjesnika iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Federacije BiH.

„Na sastanku članova Organizacionog odbora Festivala, direktora osnovnih škola sa područja opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, dogovorena je realizacija ove manifestacije u okolnostima epidemije virusa korona, koja je donijela nove izazove, ali i pokazala da zajedno možemo pronaći nova rješenja“, rekao je danas Srni direktor Festivala Vitomir Mitrić.

Prema njegovim riječima, festivalski program svečane akademije i veče poezije za građanstvo biće realizovani u amfiteatru Beli Vuk na Tvrdimićima, pod nazivom „Poezija u protoku“.

On ističe da će za ovogodišnje izdanje manifestacije, s ciljem dobijanja odgovarajućeg i ozbiljnog mjesta u sferi savremene stvaralačke autonomije i zrelosti, Festival organizovati besjedu o temi „Veliko doba ljubavne i rodoljubive poezije – Vladislav Petković – Dis i Milutin Bojić“.

„Ovo je jedinstvena književna manifestacija za djecu i mlade na prostorima Republike Srpske koja ima međunarodni značaj, i, u skladu sa tim, ima za cilj ostvarenje kulturne potrebe mladih i prezentaciju pjesničkog stvaralaštva za djecu, uz gostovanje poznatih dječijih pjesnika. Ovogodišnja manifestacija posvećena je pjesnicima Vladislavu Petkoviću Disu i Milutinu Bojiću“, naglašava Mitrić.

On ističe da osnovna ideja projekta jeste da se poezija i pisana riječ zanimljivim i osmišljenim sadržajima približi djeci i mladima u procesu obrazovanja i da pokrene njihovu kreativnost i maštu.

Mitrić podsjeća da ova manifestacija svoju aktivnost ispoljava tokom cijele godine kroz konkurs dječijih radova, koji je namijenjen osnovcima u dvije kategorije od prvog do petog razreda i od šestog do devetog razreda, te srednjoškolcima i studentima, mladim pjesnicima.

„Ove godine na konkurs je stiglo 720 radova iz Srbije, Crne Gore i BiH. Proglašenje najuspješnijih radova u programu `Pjesme nagrađenih` biće realizovano posljednji dan manifestacije, na časovima srpskog jezika u školama učesnicima konkursa“, dodaje direktor Festivala poezije za djecu i mlade u Istočnom Sarajevu.

Ovu manifestaciju tradicionalno podržavaju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a medijski sponzori su Novinska agencija Republike Srpske SRNA i Radio-televizije Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare