U nedjelju obilježavanje stradanja 56 mještana Jošanice

0

FOČA – U selu Hodžići, u fočanskoj mjesnoj zajednici Jošanica, u nedjelju, 26. maja, biće obilježeno 27 godina od stradanja 56 mještana srpske nacionalnosti koje su na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, ubili pripadnici muslimanske vojske iz Goražda.

U 7.30 časova počeće hodočasne jošaničke zadušnice, 13 kilometara dug pohod od spomenika u Foči do spomenika u Hodžićima, gdje će u 12.00 časova biti služen parastos, najavljeno je iz Organizacionog odbora „Majskog sjećanja na jošaničko stradanje“.

Iz Organizacionog odbora napominju da je ovo najmasovnije srpsko stradanje u gornjem Podrinju, te da još niko nije kažnjen za ovaj svirepi zločin.

Na Nikoljdan 1992. godine, muslimanska vojska je na najmonstruozniji način – mučenjem i odsijecanjem dijelova tijela, ubila 56 mještana jošaničkih sela, dok su slavili krsnu slavu, među kojima 21 ženu, kao i troje dece – Draganu Višnjić od 10 godina, njenog tri godine mlađeg brata Dražena i dvogodišnju Danku Tanović.

Sjećanje na jošaničko stradanje tradicionalno se obilježava u maju, povodom ljetnog Nikoljdana – Prenosa moštiju Svetog Nikole jer je u decembru zbog vremenskih uslova put teško prohodan.

Iz opštinske Organizacije porodica poginulih podsjećaju da je prije četiri godine, prilozima vjernika, u blizini spomenika u Hodžićima počela gradnja spomen-hrama Svetih Ćirila i Metodija, posvećenog nevinim jošaničkim žrtvama.

Upućen je poziv ljudima dobre volje da u skladu sa mogućnostima pomognu da se završi spomen-hram u Gornjoj Jošanici.

Novac se može uplatiti na žiro račun u Novoj banci na broj: 555-8-0000-20-566-722, a iz inostranstva na devizni račun: 555-00000-20-567-219.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare