U nedjelju obilježavanje 73 godine od Bitke na Sutjesci

0

FOČA – U Dolini heroja na Tjentištu u nedjelju, 12. juna, biće obilježene 73 godine od Bitke na Sutjesci, najavljeno je danas u Foči na sjednici Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja.
Predsjednik Pododbora Velimir Dunjić rekao je da će program obilježavanja početi u 11.00 časova polaganjem vijenaca na Spomen-kosturnicu.

„U 11.20 časova je obraćanje zvaničnika, nakon čega će uslijediti prigodan kulturno-umjetnički program, a zatim i besplatan ručak za posjetioce“, naveo je Dunjić.

On je napomenuo da je obezbijeđen autobuski prevoz iz Banjaluke, Dubice, Prijedora, Laktaša, Teslića i Foče. „Očekujemo i autobuse sa posjetiocima iz Srbije i Crne Gore, kao i dolazak studenata sa Pala“, dodao je Dunjić.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić naveo je da će lokalna zajednica i ove godine učiniti sve da ovaj događaj bude obilježen kako zaslužuje.

„Bitka na Sutjesci jedan je od događaja iz Drugog svjetskog rata koji su značili prekretnicu u borbi protiv okupatora, i ona je potvrda našeg opredjeljenja da smo uvijek bili na strani slobode i pravde“, istakao je Mašić.

Bitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva je naziv koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije kodnog naziva „Švarc“ /“Crno“/ njemačkih trupa u ljeto 1943. godine.

Cilj ove operacije bilo razoružanje četnika i uništenje operativne grupe NOVJ. Operacija je imala dvije etape – razoružanje i raspuštanje četnika /i likvidaciju štaba Draže Mihailovića/, i uništenje operativne grupe NOVJ.

Borbe su počele 15. maja, koncentričnim nastupanjem protiv glavnine snaga NOVJ na prostoru Sandžaka i sjeverne Crne Gore, a završile se 15. juna 1943. godine probojem obruča i probojem glavnine snaga NOVJ u BiH.

Ovo je bila i po obimu i po broju poginulih vojnika najveća do tada preduzeta operacija na prostoru Jugoslavije.

Bitka na Sutjesci postala je zbog toga simbol izuzetnog požrtvovanja, hrabrosti i moralne čvrstine u najtežim iskušenjima. Mnoge ulice, škole, ustanove i sportska društva u poslijeratnoj Jugoslaviji nazvane su po ovoj bici.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare