U Matičnoj biblioteci održano prvo javno slušanje radio-drama

0

ISTOČNO SARAJEVO – U prostorijama Matične biblioteke Istočno Sarajevo održano je prvo javno slušanje radio-drama i minijatura iz produkcije Studija za kreativno pisanje, scensku produkciju i režiju “Teatrolog” pod nazivom “Četiri slike traže slušaoca”.

Teatrolog Zoran Todorović, koji je osnivač ovog studija, izjavio je Srni da je riječ o svojevrsnom nastavku knjige “Četiri slike traže pisca” koja je objavljena u martu ove godine, a nastala je kao rezultat saradnje Studija “Teatrolog” i Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Prema njegovim riječima, Matična biblioteka je podrškom ovim izdanjima pokazala da je spremna i otvorena za svaki inovativan projekat iz kulture, sa posebnim akcentom na rad sa mladim ljudima.

Todorović ističe da su posjetioci sinoć imali priliku da dožive potpuno novo iskustvo, te da pozitivne reakcije i aplauz nisu izostali na kraju večeri.

“Da bi se doživljaj percipirao na pravi način slušanje je proteklo u zamračenoj prostoriji, a jedini izvor svjetla bile su projekcije umjetničkih fotografija mlade i talentovane Kristine Benić. Opuštena atmosfera je pomogla da se pažnja slušalaca zadrži maksimalno od početka do kraja”, kaže Todorović.

Adaptacije su uradili sami autori, režiju i produkciju potpisuje Todorović, a svi zajedno su tumačili i uloge u dramama.

Sve drame su snimljene u periodu od dva mjeseca, a na postprodukciju je utrošeno oko tri stotine radnih časova.

“`Teatrolog` nastavlja rad koji je zasnovan, prevenstveno, na originalnosti i kreativnim idejama. Zanimljiv je i podatak da su ovo prve radio-drame snimljene i objavljene u Republici Srpskoj, nakon četvrt vijeka”, ističe Todorović.

Todorović je izrazio nadu da će uspjeti da oživi ovaj zapostavljeni dramski oblik i da će kod mladih generacija da probudi interesovanje za radio-drame dajući im savremeniji i napredniji oblik.

“Cilj mi je da jednog dana ostvarim zamišljeni koncept koji je zasnovan na relaciji od proznog djela, preko radio-drame pa do scenske izvedbe, a sve sa naglaskom na mlade talente i domaću produkciju”, izjavio je Todorović.

On je napomenuo da su tokom prvog javnog slušanja predstavljene četiri drame, od postojećih 11, te da će naredno slušanje u decembru biti ponovo organizovano u prostorijama Matične biblioteke.

Sve informacije o tome zainteresovani će moći da pronađu na “Fejsbuk” stranicama Matične biblioteke Istočno Sarajevo i Studija “Teatrolog”.

“U planu je i da organizujemo slušanje radio–drama u bibliotekama i ustanovama za slijepe i slabovide i to će nam biti prioritet”, naveo je Todorović.

On je dodao da članovi “Teatrologa” uveliko već pripremaju novu zbirku priča za koju planiraju dramatizacije koje će predstavljati nastavak i napredak cjelokupnog projekta.

Studio za kreativno pisanje, scensku produkciju i režiju “Teatrolog” iz Istočnog Novog Sarajeva sa radom je počeo početkom prošle godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments