U martu moguć problem sa likvidnošću grada

0

ISTOČNO SARAJEVO – Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija najavljuje da će u narednoj godini akcenat biti stavljen na jačanje uloge Razvojne agencije grada, te da će na taj način biti obezbijeđeno milion maraka sredstava, koja će biti podrška određenim projektima u šest lokalnih zajednica u sastavu grada…


Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija upozorava da bi, ukoliko se nastavi punjenje budžeta sadašnjom dinamikom, već u martu grad mogao da ima problem likvidnosti.

Samardžija želi da u 2014. godini grad održi ekonomsku i finansijsku stabilnost, što će, kako naglašava, biti veoma teško zbog lošeg punjenja budžeta i smanjenja priliva po osnovu PDV-a”.

“Proteklih godina decembar je bio prepoznatljiv po dobrom punjenju budžeta, a sada smo u situaciji da smo ostavrili samo trećinu punjenja budžeta u odnosu na prethodni mjesec”, precizira Samardžija za Srnu.

On navodi da su sredstva od indirektnih poreza u budžetu grada za 2014. godinu manja za 800.000 KM u odnosu na 2012. godinu i napominje da su u 2013. poslovanje grada posebno opteretili sudski sporovi koji su dostigli cifru od oko 900.000 KM.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva najavljuje da će u narednoj godini staviti akcenat na jačanje uloge Razvojne agencije grada.

On očekuje da na taj način bude obezbijeđeno milion maraka sredstava, koja će biti podrška određenim projektima u šest lokalnih zajednica u sastavu grada.

Samardžija ističe da je jedan od ključnih zadataka u narednom periodu rješavanje problema bolnice u Kasindolu i napominje da moraju sa više energije i inicijativa krenuti prema Vladi Srpske i pokušati da razriješe makar dijelom ovaj problem.

“U 2014. godini uradićemo studiju o odlaganju čvrstog otpada, što je jedan od problema koji muči ovaj grad. Svjesni smo činjenice da to sada ne činimo u skladu sa evropskim standardima i, u saradnji sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, pokušaćemo pronaći rješenje”, poručuje Samardžija.

Prema njegovim riječima, u 2013. godini ostarena je solidna saradnja sa Vladom Republike Srpske, Savjetom ministara BiH i velikim brojem ambasada u BiH.

On ukazuje da je u saradnji sa Vladom Srpske, možda, nedostajalo više inicijative od samog grada, što se mora promijeniti da bi se zajednički otklonili određeni problemi koji tište građane.

Samardžija napominje da je u ovoj godini ostvarena dobra saradnja sa gradovima u Srbiji, posebno sa Kruševcem, sa kojim je potpisana povelja o saradnji i rezultati su već vidljivi.

Prema njegovim riječima, posebne aktivnosti grad vodi na planu organizacije Olimpijskih igara za mlade 2017. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments