U januaru za 26,5 odsto manje krivičnih djela

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo u januaru je registrovano 25 krivičnih djela, što je za 26,5 odsto manje nego u istom mjesecu prošle godine, rekao je danas načelnik Sektora kriminalističke policije Nebojša Popović.

Popović je naveo da su podnesena 22 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 19 lica, od kojih četiri povratnika.

“Koeficijent ukupne rasvijetljenosti kriminaliteta iznosi 76,7 odsto, a koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom počiniocu 56,3 odsto”, rekao je Popović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, najveći broj krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, i to 19 ili 76 odsto, jedno iz oblasti privrednog kriminaliteta, četiri iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, te jedno krivično djelo u vezi sa zloupotrebom droge.

“Za 19 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta nadležnim tužilaštvima je podneseno 16 izvještaja protiv 13 lica. Iz ove oblasti rasvijetljeno je pet krivičnih djela iz prethodne godine, i to tri krivična djela razbojništva, te krađa i ugrožavanje bezbjednosti”, rekao je Popović.

On je naveo da je iz oblasti privrednog kriminaliteta registrovano jedno krivično djelo falsifikovanje ili uništenje službene isprave, te dodao da su službenici Policijske uprave u januaru obradili sedam predmeta u vezi sa zloupotrebom droga.

Popović je dodao da pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo zajedno sa Upravom MUP-a Srpske za teški organizovani kriminalitet, a pod nadzorom republičkog tužilaštva, svakodnevno rade na rasvjetljavanju ubistva tridesettrogodišnjeg Miloša Ostojića.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Milan Čvoro rekao je da je u januaru registrovano 26 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, što je isti broj kao i u januaru 2018.

Čvoro je naveo da je u januaru evidentirano 69 saobraćajnih nezgoda, za 15,9 odsto manje u odnosu na januar lani.

On je dodao da je u saobraćajnim nezgodama lakše povrijeđeno 14 lica, a četiri teže.

Registrovana su 1.392 prekršaja u saobraćaju, a sankcionisano 1.266 učesnika u saobraćaju zbog kršenja Zakona o bezbjednosti saobraćaja.

 

U prošloj godini 10 maloljetnika počinilo krivična djela


Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo u prošloj godini zabilježeno je devet krivičnih djela maloljetničke delinkvencije koja je počinilo 10 maloljetnika, rekla je danas portparol ove uprave Vesna Stokanović.

Stokanovićeva je navela da je u vršenju maloljetničke delinkvencije najviše prestupnika od 16 do 18 godina.

“Šest krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, dva iz zloupotrebe droge i jedno iz bezbjednosti saobraćaja”, rekla je Stokanovićeva na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da u plan preventivnih mjera i aktivnosti na suzbijanju maloljetničke delinkvencije u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj koje sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske spadaju i edukativna predavanja o bezbjednosnim rizicima korištenja društvenih mreža.

Stokanovićeva je ukazala da je cilj predavanja, koja su pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo održali danas učenicima osnovnih i srednjih škola na području ove uprave, ukazati na opasnosti nepravilnog korištenja društvenih mreža.

Predavanja, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana bezbjednog interneta, održana su u osnovnim školama “Sveti Sava” u Istočnom Sarajevu, “Petar Petrović NJegoš” u Istočnoj Ilidži, Sokolac, “Sveti Sava” u Rogatici i “Srbija” na Palama, a biće nastavljena i tokom drugog polugodišta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments