U četvrtak otvaranje dvorane „Kosovo i Metohija“

0

HAN PIJESAK – Dvorana „Kosovo i Metohija“ na Han Pijesku, nekadašnji Sokolski dom, u čiju je rekonstrukciju uloženo 351.000 KM, svečano će biti otvoren u četvrtak, 8. avgusta, najavio je načelnik opštine Vlado Ostojić.

Ostojić je rekao Srni da je na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine donesena odluka da dvorana nosi naziv „Kosovo i Metohija“, što je podržao i predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov.

Prema Ostojićevim riječima, ovaj objekat je u potpunosti rekonstrusan i simbolizuje sudbinu srpskog naroda koji se, kada god ga pokušavaju uništiti, ponovo rađa.

„Koliko god nas napadali i rušili naše nasljeđe, te koliko god sami sebi bili najveći neprijatelji, mi smo kao narod opstali i uvijek ustajemo jači, bolji i ponosniji“, istakao je Ostojić.

On je podsjetio da je rekonstruisana dvorana građena između 1935. i 1937. godine u znak sjećanja na srpskog kralja Aleksandra Karađorđevića na inicijativu tadašnjih sokolara, zbog čega je i nazvana „Sokolski dom“.

Ostojić je napomenuo da je objekat oštećen u Drugom svjetskom ratu i da je poslije obnave u prvim godinama služio kao osnovna škola, a kasnije i kao sala za fizičko vaspitanje.

Objekat Sokolskog doma je poslije otadžbinskog rata potpuno prepušten propadanju, iako je bio pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Republike Srpske.

Rekonstrukcija je počela 2017. godine, za šta je opština Han Pijesak izdvojila 104.000 KM, Vlada Republike Srpske 174.000 KM i tadašnji predsjednik Srpske Milorad Dodik 73.000 KM.

Svečano otvaranje rekonstruisane dvorane „Kosovo i Metohija“ zakazano je za 12.00 časova, a biće održano u okviru niza svečanosti povodom krsne slave opštine i crkve na Han Pijesku – 9. avgusta, Svetog velikomučenika Pantelejmona.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare