Obilježen Dan odbrane Vojkovića, Krupca i Grlice

0

ISTOČNA ILIDŽA – U Vojkovićima je obilježeno 27 godina od odbrane ovog naselja, te Krupca i Grlice čime je na današnji dan 1992. spriječena namjera bošnjačkih snaga da zauzmu Ilidžu i krenu prema Palama.

Tokom borbi koje su vođene 4. avgusta 1992. godine poginulo je sedam, a ranjeno 14 pripadnika Druge sarajevske brigade Vojske Republike Srpske.

Povodom obilježavanja Dana odbrane služeni su Sveta liturgija i parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske, a potom su položenci vijenci na Spomen-obilježje pri Hramu Svetog sveštenomučenika Petra dabrobosanskog u Vojkovićima.

Boško Tomić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, rekao je Srni da su sloga i jedinstvo srpskog naroda temelji budućnosti i opstanka Republike Srpske.

On je istakao da Republiku Srpsku treba graditi u jedinstvu, zajedništvu i slozi, te da u srpskom narodu ne smiju da postoje razlike zbog eventualne pripadnosti nekoj od političkih opcija, jer Srpska svima treba da bude na prvom mjestu.

„Zbog više od 30.000 poginulih srpskih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu, moramo da sve svoje dnevne razmirice rješavamo na dostojanstven i civilizovan način, jer Srbima, kroz vijekove, nikada nije bilo lako živjeti i sačuvati slobodu“, rekao je Tomić, koji je prisustvovao manifestaciji „Četvri avgust – da se ne zaboravi“.

On je ukazao na potrebu da se sačuvaju uspomene na poginule borce, koji su dali živote za otadžbinu, za slobodu svog naroda i za Republiku Srpsku.

Predsjednik Mjesnog odbora Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Saša Škobo rekao je Srni da je na današnji dan 1992. herojskom borbom srpskih boraca odbranjena teritorija Krupca, Vojkovića i Grlice od žestokog napada muslimanskih snaga iz pravca Hrasnice, Sokolović kolonije i Butmira.

„Tokom borbi koje su vođene 4. avgusta poginulo je sedam, a ranjeno 14 pripadnika Druge sarajevske brigade, dok je u toku odbrambeno-otadžbinskog rata na ovom području ukupno stradalo 217 boraca. Broj stradalih neprijateljskih vojnika bio je mnogo veći. Poslije ove bitke muslimanske snage se više nisu usudile da ozbiljnije napadnu srpsku terotoriju“, podsjetio je Škobo.

Mirjana Galinac, osamdesetogodišnja starica i majka koja je u ratu izgubila troje djece, a u postratnom periodu ostala i bez muža, priča da brine o dvojici unuka, kao i da nije zadovoljna odnosom lokalnih vlasti prema porodicama poginulih boraca i civila.

Ona je apelovala da nadležne više pažnje obrate ne samo na nju i njene unuke, od kojih je jedan teško obolio, nego o svim ugroženim članovima boračke populacije.

Opština Istočna Ilidža, osim ovog vjerskog obreda, organizovala je niz kulturnih i sportskih aktivnosti s ciljem dostojnog obilježavanja velike bitke za odbranu Istočne Ilidže i čuvanja uspomene na poginule srpske heroje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare