U čast Svetog Save

0

Učenici Osnovne škole „Pale“ i Srednjoškolskog centra „Pale“ na svetosavskoj priredbi besjedili su o prvom srpskom svetitelju i prosvjetitelju Svetom Savi. Vjeroučitelj u OŠ „Pale“ Aleksandra Srdanović istakla je da učenici ovih škola već 15 godina svojim sugrađanima uoči Savindana pripreme prigodnu priredbu.

„Svi tekstovi koje su djeca govorila bazirani su na poznatim tekstovima naših pisaca Matije Bećkovića, Ive Andrića, svetog vladike Nikolaja Velimirovića“, rekla je ona.

Srdanovićeva je dodala da su djeca govorila besjede Stevana Nemanje, i to one počevši od besjede o državi, crkvi, jeziku, srpskim imenima i srpskoj muzici.

Protojereje-stavrofor Miomir Zekić u besjedi je rekao da nam Sveti Sava pokazuje pravi put ljudskog života u ovome svijetu.

„Sveti Sava je sam pošao za Hristom, ostavio je sve – carstvo, roditelje, položaj i sjaj i pobjegao na Svetu goru da se tamo postom i molitvom čisti od svakoga grijeha“, podsjetio je Zekić.

Prema njegovim riječima, svi treba da budemo pravi svetosavci, provodeći vrijeme u postu, molitvi, dobročinstvima i svemu onome o čemu je Sveti Sava učio svoje savremenike i o čemu nas njegovo djelo uči danas.

Na svečanosti je sinoć dodijeljena diploma učeniku OŠ „Pale“ Đorđu Kovačeviću koji je na konkursu za najbolji likovni rad o Svetom Savi na konkursu Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Istočno Sarajevo osvojio drugo mjesto.

Danas će u osnovnim školama „Pale“ i „Srbija“ uz lomljenje slavskog kolača i prigodan program svečano biti obilježena školska slava Sveti Sava.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/sveti-sava-kc-pale-2013/] width=[54] height=[54] title=[Svečanost Sveti Sava 26.01.2013.] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare