U bolnici „Srbija“ u avgustu najmoderniji CT uređaj

0

ISTOČNO SARAJEVO – Novi CT uređaj, koji je donirala Međunarodna agencija za atomsku energiju /IAEA/, trebalo bi da u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu bude instaliran početkom avgusta, rekao je zamjenik direktora Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Zoran Tešanović.

Tešanović je nakon sastanka sa vršiocem dužnosti direktora Bolnice „Srbija“ Nebojšom Šešlijom i predstavnicima firme „DŽeneral elektrik“ rekao da su danas precizirali sve uslove za isporuku i instalaciju CT uređaja.

On je naglasio da je garantni rok za uređaj godinu dana i da se preporučuje da se Bolnica, odnosno Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske opredijeli za kupovinu dodatne garancije od dvije godine.

„Srećan sam da sam pomogao u nabavci ovog aparata, jer ne treba govoriti šta će to značiti za građane i ljude koji rade u ovoj zdravstvenoj ustanovi“, istakao je Tešanović.

Šešlija je zahvalio Tešanoviću i Regulatornoj agenciji za radijacionu i nuklearnu bezbjednost za ovu značajnu donaciju za Bolnicu „Srbija“, pojasnivši da je riječ o CT aparatu najnovije generacije koji će značajno unaprijediti dijagnostičke usluge i pretrage, a olakšaće i sam tok liječenja.

„Ovim aparatom ćemo značajno unaprijediti dijagnostičku uslugu prema svim pacijentima, jer smo do sada imali stariji CT aparat koji pruža znatno manje usluga“, naveo je Šešlija.

Načelnik Odjeljenja radiologije u Bolnici „Srbija“ Zorica Mirvić istakla je da u ovoj zdravstvenoj ustanovi mnogo dobijaju novim CT 128-slojnim aparatom, koji radi mnogo brže, čime će i zračenje biti znatno manje, u odnosu na onaj koji posjeduju, koji je star 10 godina, kojim pregled traje duže i na kojem su opcije redukovane.

„Našoj bolnici gravitira oko 120.000 građana što se tiče dijagnostičkih pretraga i sa novim CT aparatom ćemo biti u mogućnosti, ne samo da radimo osnovne, već i pretrage tipa vaskularne, gastroenterološke, kardio dijagnostike, pretraga koje se odnose na neuroradiologiju“, pojasnila je ona.

Mirvićeva je dodala da postoji prostor za smještaj CT aparata, ali da mora biti radiološki spreman za upotrebu, što mora biti završeno do avgusta, te napomenula da aparat, kada bude postavljen, mora biti prihvaćen od eksperta za fiziku sa svom mogućom dokumentacijom.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je na tenderu prošla firma „DŽeneral elektrik“ sa kojom imaju dobru saradnju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments