У Београду сутра пријем поводом Дана Српске и првог Устава

0

БЕОГРАД – У Београду ће сутра бити организован пријем поводом Дана Републике Српске и дана када је проглашен први Устав Српске, рекао је Срни шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Пријем ће бити одржан у 18.00 часова у Дому војске Србије и биће десети по реду  јубиларни пријем у Београду поводом обиљежавања два значајна датума.

„Очекујемо да ће пријему, као и ранијих година, присуствовати званичници Српске и Србије, истакнути умјетници, научници, академици, генерали, представници завичајних удружења и друге званице“, рекао је Цицовић.

Цицовић очекује, уз поздравне ријечи домаћина, званичника Српске и Србије, и благослов Његове светости патријарха српског Порфирија.

„Прилика је да се подсјетимо да су се јануара и фебруара 1992. године одвијали најважнији догађаји за српски народ лијево од Дрине“, рекао је Цицовић и додао да ће бити приређен пригодан умјетнички програм уз директан ТВ пренос на РТРС.

Он је подсјетио да је Република Српска конституисана 9. јануара 1992. године, а 28. фебруара усвојен и њен први Устав, истичући значај ова два датума јер показују да је Српска правно заокружена као држава српског народа у БиХ и и да се све то догодило прије рата.

Цицовић је напоменуо да Устав гарантовао слободу српском народу и пуну равноправност, једнакост народа и грађана Републике Српске, а њиме је потврђено да је Српска настала три године прије дејтонске БиХ.

Према његовим ријечима, конституисање Републике Српске и доношење Устава Српске у миру је највећа побједа српског народа деведестих година 20. вијека у БиХ, којом је извојевана слобода српском народу и створени правно-политички услови за функционисање Српске.

Устав је, каже Цицовић, потврда и симбол државности, њиме су установљене битне институције Српске, и то предсједник Републике, Народна скупштина, Влада и правосудни систем укључујући Уставни суд Републике Српске.

„Они којима смета Република Српска, одмах по потписивању Дејтонског мировног споразума усмјерили су мржњу и нападе, уз обилну подршку и помоћ Запада, на Републику Српску и њен Устав вјерујући да би рушењем Српске срушили и дејтонски Устав и БиХ као заједницу два ентитета и три народа, те БиХ скројили по својој мјери“, рекао је Цицовић.

Он је нагласио да народ и руководство Републике Српске чврстим ставом у одбрани изворног Дејтона бране своју Српску, њену слободу и будућност и сигурно је да уставно и правно насиље неће имати очекиване ефекте.

„Послије 32 године постојања, развоја и напретка Републике Српске, она је чврст и сигуран бедем одбране српских права и слободе. Како се у Српску уздају сви који у њој живе, тако је Српска узданица и за Србе у другом ентитету у БиХ“, истакао је Цицовић.

Он сматра да је важно да се Дан Републике Српске и дан када је проглашен њен први Устав слави и у Београду, јер те историјске догађаје заједно славе и из Републике Српске и из Србије.

„Посебно наглашавам да ти наши сусрети увијек показују јединство и саборност народа Србије и Српске и показују колико су нам важни послови на очувању нашег идентитета, културе, традиције, обичаја, српског језика, ћирилице и вјере православне“, закључио је Цицовић.

Скупштина српског народа БиХ донијела је 28. фебруара 1992. године Устав који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању, и који је гарантовао пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Устав Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба и једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ након референдума који је одржан 1. марта и на којем нису учествовали Срби.

(www.palelive.com / Срна / Фото: НН)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare