U bazi 36.000 korisnika socijalno-humanitarne pomoći

0

Crveni krst Republike Srpske u bazi podataka trenutno ima oko 36.000 korisnika socijalno-humanitarne pomoći, a postoji i velika potreba za otvaranjem javnih kuhinja u opštinskim organizacijama, rekla je danas sekretar ove organizacije Snježana Kovač.

Kovačeva je napomenula da Crveni krst u svojim opštinskim i gradskim organizacijama ima baze podataka korisnika humanitarne i svih drugih vrsta pomoći.

„Uz saglasnost Ministarstva zdravlja krenuli smo u izradu svoje baze podataka kako bi sumirali rezultate i imali bazu koja će višestruko koristiti za projekte, a prvenstveno da na jednom mjestu imamo podatke koliko nam je lica u stanju potrebe“, izjavila je Kovačeva novinarima u Bijeljini, gdje se održava 21. Tematska konferencija Crvenog krsta Republike Srpske.

Kovačeva je navela da su u Crvenom krstu do sada imali određene načine na koje su raspodjeljivali humanitarnu pomoć opštinskim organizacijama.

„Danas ćemo predstaviti pravilnik koji je usvojio Republički odbor Crvenog krsta, koji će dati neko novo svjetlo što se tiče raspodjele humanitarne pomoći. Uzeti su parametri koji će humanitanu pomoć dovesti u organizacijama na drugačiji nivo, pravedniji“, ukazala je Kovačeva.

Ona je istakla da se Crveni krst trudi da odgovori potrebama stanovništva, međutim, nije u poziciji da odgovori u odgovarajućoj mjeri.

„Danas će sekretari koordinacionih odbora iznijeti potrebe koje donose sa svojih regija. U dosadašnjim razgovorima, uvidjeli smo da je stanovništvo u sve većoj potrebi – i dalje je potreban paket, iako se u Crvenom krstu trudimo da više ne budemo prepoznati kao organizacija koja svojim korisnicima nudi samo paket humanitarne pomoći, nego i vidove edukacija, projekata“, rekla je Kovačeva.

Kovačeva je naglasila da su se, ipak, zbog cjelokupne situacije, nezaposlenosti, rada na crno i pandemije, ukazale značajne potrebe za paketima, ali i drugim vrstama pomoći – zdravstvenim paketima, vitaminima i suplementima.

„Za to su potrebna sve veća sredstva jer vitamini nisu na listi lijekova. Jedan projekat koji smo proslijedili Međunarodnoj federaciji, za koji se nadam da ćemo biti podržani, podrazumijeva da se za narednu godinu obezbijede paketi za korisnike kojima je narušeno stanje zbog epidemiološke situacije“, navela je Kovačeva.

Ona je dodala da u bazi podataka imaju oko 36.000 korisnika socijalno-humanitarne pomoći.

„Taj broj je svaki dan znatno veći zbog ekonomske situacije. Potrebe za otvaranjem javnih kuhinja u našim opštinskim organizacijama su znatno veće“, napomenula je Kovačeva i ukazala da je za to potrebna znatna podrška lokalne zajednice.

Kovačeva je rekla da Crveni krst ima stalne donatore iz Međunarodnog pokreta Crvenog krsta, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, švajcarskog Crvenog krsta, Turskog polumjeseca, a u posljednje vrijeme i njemačkog Crvenog krsta.

Ona je navela da, zahvaljujući podršci donatora, obezbjeđuju sredstva zaštite, maske, odijela, te sredstva za dezinfekciju, koje dostavljaju i zdravstvenim ustanovama, školama.

„I dalje je, ipak, broj jedan potreba za paketima. Ukoliko postoje domaći donatori, apelujem na njih da podrže Crveni krst“, naglasila je Kovačeva.

Kovačeva je navela primjer da je cijena jednog solidnog paketa za porodicu ranije iznosila 29 KM, a danas je 50 KM jer jedan litar ulja, na primjer, košta 3,3 KM.

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Pelagićevo Vesna Stakić rekla je da u toj lokalnoj zajednici u posljednjih nekoliko godina imaju sve više korisnika, a ono što im je najpotrebnije jesu hrana, sredstva za higijenu i psihosocijalna pomoć.

„Imamo korisnike i koji kažu da im ne moramo ništa donijeti, da je bitno samo da dođemo, da progovorimo“, navela je Stakićeva i dodala da trenutno na evidenciji imaju oko 80 porodica.

Mićo Marčeta iz Opštinske organizacije Crvenog krsta Istočnog Drvara rekao je da imaju oko 350 korisnika socijalne pomoći.

„Sredstva koja dobijemo – podijelimo, sve funkcioniše kako treba. Onima koji su nepokretni najviše trebaju pelene“, istakao je Marčeta.

Tematska konferencija Crvenog krsta Republike Srpske počela je juče i traje do sutra, a u okviru nje održava se radno savjetovanje sekretara opštinskih, gradskih i koordinacionih odbora Crvenog krsta.

Teme ovogodišnjeg radnog savjetovanja sekretara odnose se na, između ostalog, izradu baze podataka korisnika usluga Crvenog krsta Republike Srpske, pravilnik o raspodjeli humanitarne robe, izradu baze podataka volontera Crvenog krsta Republike Srpske i volonterske knjižice.

Radni dio Tematske konferencije počeo je danas.

U Republici Srpskoj postoje 64 opštinske i gradske organizacije Crvenog krsta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare