Tužna priča o jednom spomeniku u Gornjim Palama

0

U Gornjim Palama, iznad ribnjaka u blizini vodopada na Miljacki, o kojem smo izvještavali proteklih dana, postoji jedna mala spomen ploča, isklesana u kamenu.

Spomenik smo zatekli oboren na zemlju, izmješten od grobnog mjesta. Prema priči seljana spomenik je bio postavljen na jednom proplanku, pored Miljacke. Na ovom proplanku su počeli isplivavati ostaci objekta, za koji smo mi mislili da su srednjovjekovni. Seljani kažu da su ovo ostaci brente na vodi Hadžišabanovića, a da je tu u blizini i grob na kojem je ležala ova spomen ploča.

Priča o ovom spomeniku je posve tužna i dirljiva. Spomenik je podignut ubijenoj djevojčici Miciki Čarmak.

Na spomeniku piše: „Ovdje počiva Micika Čarmak rođ. 29. Septebra 1902. godine urmla ubijena od Crnogorskih škija 19. … 1914. ovaj spomenik podiže joj Majko. (greška Majka) Vječni joj pokoj U žaljuči…“

Prema priči koja se prenosi, ova djevojčica je ubijena od strane Crnogorskih škija (dobile ime po duvanu), paravojnih formacija, bandi, koje su došle iz Crne Gore i ulogorile se na Gradini. Postoje dvije verzije priče. Jedan pripadnik Crnogorskih škija je nišanio sa Gradine djevojčicu koja je stajala na prozoru svoje kuće i iz znatiželje opalio. Ubio je djevojčicu koja je sahranjena nedaleko od svoje kuće. Druga verzija je da je djevojčica prala odjeću na Miljacki, ne mjestu gdje joj je spomenik podignut.

Samo tri mjeseca po izbijanju Prvog svjetskog rata, pravoslavni narod ovih krajeva je zadesila velika patnja. Nakon atentata na prestolonasljednika Franca Ferdinanda u Sarajevu, narod ovih krajeva je mučen, odvođen u logore, vješan i streljan. Paravojne formacije i bande iz Crne Gore su lutale ovim krajevima, pljačkale sela i pravile zulume. Ovih formacija su se plašili i Austro-Ugari, pa je narod Gornjih Pala dijelom pošteđen zločina. O ovim bandama nismo uspjeli pronaći nikakve zapise.

Jedno je sigurno, da grob ove djevojčice treba pronaći i vratiti spomenik na njegovo mjesto.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare