Tupeša: Da u godini jubileja Srpske crkve završimo Svetosavski hram

0
Tupeša: Da u godini jubileja Srpske crkve završimo Svetosavski hram

FOČA – Starješina Hrama Svetog Save u Foči Nenad Tupeša pozvao je vjernike da u skladu sa mogućnostima pomognu da ovaj hram iduće godine, kada se slavi 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, bude u potpunosti završen.

Gradnja Hrama Svetog Save, prilozima vjernika i sredstvima opštine i Republike Srpske, počela je 2006. godine na Pokrov Presvete Bogorodice, kada su osveštani temelji, a ostalo još da se završe unutrašnji radovi, od kojih su najskupocjeniji oslikavanje zidova freskama i izrada ikonostasa.

Tupeša je, u obraćanju vjernicima, podsjetio da se bogosluženja obavljaju već šest godina, ali i da hram još nije završen.

On je izrazio nadu da će Svetsavski hram uz pomoć dobrih ljudi u punom sjaju dočekati veliki jubilej – osam vijekova od autokefalnosti Srpske crkve, za koju se izborio Sveti Sava.

Pokrov Presvete Bogorodice u Foči je tradicionalni saborni dan kada se vjernici iz regije okupljaju, ne samo na liturgiji već cijeli dan provode u veselju i igri ispred crkve.

Nekada je to bilo ispred Crkve Svetog Nikole i na gradskoj pijaci, a početkom gradnje Hrama Svetog Save, prije 12 godina, crkveno-narodni sabor preselio se ispred nove fočanske svetinje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare