Trivić: Povećan obuhvat djece u vrtićima

0

BANJALUKA – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da u posljednje dvije godine u predškolskim ustanovama povećan obuhvat djece za 1.743, te izrazila zadovoljstvo što su ove ustanove prepoznate i kao inkluzivna mjesta za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Trivićeva je istakla da je nakon određenih zakonskih izmjena Ministarstvo, u saradnji sa Fondom za dječiju zaštitu, omogućilo besplatan boravak u vrtićima za djecu sa poteškoćama u razvoju i djecu bez roditeljskog staranja.

„Tako da smo u prethodna tri mjeseca već imali oko 65 djece iz ovih kategorija, a cilj nam je da sva djeca imaju jednaka prava na predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, rekla je Trivićeva novinarima, nakon sastanka sa direktorima javnih i privatnih predškolskih ustanova u Srpskoj.

Ona je izrazila zadovoljstvo jer je uspješno realizovan program rada predškolskog vaspitanja i obrazovanja u vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom virusa korona, te što nije bilo širenja ovog virusa u predškolskim ustanovama.

Govoreći o potencijalnom povećanju plata zaposlenih u javnim predškolskim ustanovama, Trivićeva je rekla da o tome odlučuju lokalne zajednice, koje su osnivači ovih ustanova.

„Razgovarali smo sa predstavnicima Saveza opština i gradova Srpske i Aktivom direktora predškolskih ustanova, gdje smo konstatovali da će se na sjednici Saveza u avgustu naći tačka i u vezi sa ovom mogućnosti“, rekla je Trivićeva.

Direktor Predškolske ustanove „Trol“ u Derventi Gordana Simić rekla je da predškolske ustanove, uprkos izazovima koje je donijela pandemija virusa korona, nisu stale sa radom.

Simićeva je izrazila zadovoljstvo jer je primjetno da je kvalitet vaspitanja i obrazovanja u Srpskoj sve veći, što je i jedan od prioriteta rada zaposlenih u ovim oblastima.

„To je nešto na čemu ćemo raditi i u narednom periodu, a veliki značaj ima i što će doći do revidiranja predškolskog programa i rada u Srpskoj, te ćemo uskoro imati novine i u tom pogledu, koje će donijeti savremen predškolski program“, rekla je Simićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare