Trio „Škvare valc“ oduševio paljansku publiku

0

U Kulturnom centru Pale večeras je, u okviru manifestacije „Godina kulture BiH – Austrija 2016“, održan koncert trija „Škvare valc“ /Square-Waltz/ kojem je prisustvovao ambasador Austrije u BiH Martin Pamer.
Pamer je istakao da će u okviru „Godine kulture“ u cijeloj BiH biti organizovano više od 50 kulturnih manifestacija na kojima će biti promovisana austrijska muzika, književnost i slikarstvo.

„Moto ove manifestacije je `Upoznajmo se bolje` jer još živimo sa nekim steroetipima… U Austriji živi oko 200.000 državljana BiH i zato je neophodno jačati naše veze“, rekao je austrijski ambasador.

Pamer je napomenuo da će u okviru manifestacije, čiji je početak danas svečano ozvaničen, biti organizovani i kulturni događaji umjetnika iz BiH u Austriji.

On je podsjetio da je BiH danas posjetio i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc i dao podršku vlastima za aplikaciju u EU, kao jedan od važnih koraka za njen napredak.

Pamer je naglasio da je trio „Kvadratni valcer“ uvršten u program austrijskog Saveznog ministarstva za Evropu, integracije i spoljne poslove pod nazivom „Novi zvuk austrijske muzike“ /New Austrian Sound of Music/.

Ističući da je ovo prvi događaj koji nakon 15 godina na Palama organizuje austrijska Ambasada, Pamer je zahvalio brojnoj publici na lijepom prijemu i dobrodošlici.

Član ove grupe iz Beča Hanes Lasaković rekao je da je jako sretan što su dobili poziv austrijske Ambasade da gostuju u gradovima širom BiH i promovišu svoju muziku.

On je dodao da se u kompozicijama „Kvadratnog valcera“ susreću svjetska etno muzika, džez, klasika, kao i bečki valcer, isprepleteni na originalan način. „Ovdje je riječ o jednoj vrsti muzičkog prekoračenja granica u smislu dijaloga različitih kultura i vremenskih perioda“, rekao je Lasaković.

Osim Lasakovića, koji svira bas, u grupi se nalaze i Marija Salamon /violina/, i Mark Brukner /klarinet/, a sva tri člana komponuju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare