Trinaest godina od ubistva Riste Jugovića

0

Porodica Riste Jugovića ni dan danas ne zna motiv ovog gnusnog ubistva, ali i, uprkos svemu, ne gubi nadu da će na kraju istina i pravda, ipak, pobijediti… I dalje smatraju da je njegovo ubistvo „organizovano“ i da je, najvjerovatnije, povezano sa nelegalnom i sumnjivom privatizacijom SOD „Jahorina“. Pripremio: Ognjen Begović


Porodica pokojnog Riste Jugovića, generalnog direktora Srpskog osiguravajućeg društva /SOD/ „Jahorina“, koji je mučki ubijen 10. marta 2002. godine u dvorištu porodične kuće na Palama, ni nakon 13 godina nema zvaničan odgovor nadležnih institucija na pitanje ko je, zašto i po čijem naređenju ubio njihovog supruga i oca.

Miro Jugović, sin pokojnog Riste, i ovaj put, kao i svih prethodnih godina, rekao je Srni da su članovi njegove porodice duboko razočarani i ogorčeni činjenicom da sve ove godine istraga o ubistvu njegovog oca ne daje nikakave rezultate.

„Mi sve ovo doživljavamo kao katastrofu, gubimo nadu, mada svaki mjesec pokušavamo da se obratimo političarima iz Republike Srpske, policiji, ali svi njihovi odgovori se svode na to da je istraga u toku i da nema pomaka“, rekao je Jugović.

On je naglasio da njegova porodica ni dan danas ne zna motiv ovog gnusnog ubistva, ali i, uprkos svemu, ne gubi nadu da će na kraju, ipak, pobijediti istina i pravda.

„Mi i dalje očekujemo da nadležni pronađu ubice mog oca, jer prosto ne možemo i ne želimo da vjerujemo da policija i tužilaštva ne mogu da se izbore sa kriminalom, ne samo u ovom, nego i u svim drugim slučajevima nerasvijetljenih gnusnih ubistava nedužnih ljudi“, rekao je Jugović.

On ističe da često razgovara sa članovima porodice pokojnog Srđana Kneževića, legendarnog Belog Vuka, koji je svirepo ubijen ispred kućnog praga, a da njegove ubice nikada nisu pronađene i kažnjene, dok za porodicu nekadašnjeg načelnika CJB Istočno Sarajevo Željka Markovića, koji je gnusno ubijen ispred svoje kuće, i čije ubistvo još nije rasvijetljeno, kaže da „od tuge i čemera ne može u oči da im pogleda, a kamoli da sa njima nešto priča“.

Jugović kaže da će, možda, prema nekim njegovim saznanjima, nešto više na ovom planu učiniti novo rukovdstvo MUP-a Republike Srpske sa ministrom Draganom Lukačem na čelu.

Jugović je podsjetio da je, neposredno pred ubistvo, njegov otac, tadašnji generalni direktor SOD „Jahorina“, 7. marta 2002. godine u Banjaluci održao konferenciju za novinare na kojoj je po ko zna koji put obavijestio javnost u Republici Srpskoj o „hajci“ koja se vodi protiv njega, kao i o konstantnim političkim, policijskim i medijskim pritiscima i zastrašivanjima, pa čak i prijetnjama smrću.

„Dokle će ići na `Jahorinu`? Ići će sve dok je ne pokore i pokupe sve što ima. NJihov pokušaj ide u pravcu da mene više nema, jer ako mene nema, oni će privatizovati `Jahorinu`… Sve su to crvene prozivke centara moći, jer je u sprezi policija, tužilaštvo, sudovi i politika…“, rekao je tada Risto Jugović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je bio ubijeđen da iza njegovog progona ne stoji SDS kao politička stranka, već, kako ih je nazvao, „slobodni strijelci, pljačkaši iz deset godina duge prošlosti, koji se finansiraju `smicanjem` ljudi koji su im na putu“.

„Mislim da su u prvi mah krenuli prema meni, da mi se desi isto što se desilo i vođi ‘Belih vukova’ /Srđanu Kneževiću/. Ali mislim da sam blagovremeno, prijetnje, recimo iz Trebinja, prijavio međunarodnoj zajednici“, rekao je Jugović tri dana prije ubistva.

Porodica i dalje smatra da je ubistvo Riste Jugovića „organizovano“ i da je, najvjerovatnije, povezano sa nelegalnom i sumnjivom privatizacijom SOD „Jahorina“.

Istraga u vezi sa krivičnim djelima ubistva direktora tadašnjeg Srpskog osiguravajućeg društva „Jahorina“ Riste Jugovića, načelnika CJB Istočno Sarajevo Željka Markovića i zamjenika načelnika CJB Srđana Kneževića još je u toku, ali Tužilaštvo BiH nije donijelo naredbe o preuzimanju nadležnosti, niti posebne naredbe o provođenju istrage, jedan je od odgovora Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH na brojna ranija Srnina pitanja o ovim tragičnim događajima.

Prethodno, Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo dostavilo je VSTS-u informaciju iz koje proizlazi da je predmet „ubistvo Marković Željka“ ustupljeno na nadležnost Tužilaštva BiH 14. marta 2006. godine, a predmet „ubistvo Riste Jugovića“ 17. marta 2006. godine, uz napomenu da su predmeti dostavljeni u cjelini i sa originalnim dokazima.

Risto Jugović ubijen je 10. marta 2002. godine uveče ispred porodične kuće u Palama. Prema obdukcionom nalazu, kojeg je uradio sudski vještak Ilijas Dobrača, Jugović je pogođen sa više hitaca iz vatrenog oružja kalibra 7,65 milimetara.

Jedan metak pogodio ga je u lijevu podlakticu, druga dva u grudni koš i stomak, a ostali hici u vrat i noge, nakon čega je usljed obilnog krvarenja, preminuo.

Risto Jugović rođen je 1941. godine na Palama, gdje je završio osnovnu školu. Srednju ekonomsku školu i Ekonomski fakultet završio je u Sarajevu. Bio je magistar ekonomskih nauka.

Prije rata u BiH, bio je zaposlen u RO „Famos“ Koran, „Crvena zastava“ Kragujevac i Narodnoj banci BiH. Funkciju generalnog direktora SOD „Jahorina“ obavljao je od 1992. godine. Bio je nosilac Ordena Nemanjića i Ordena Svetog Save prvog reda.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare