Tribina povodom 30 godina Ustava Srpske 28. februara u Beogradu

0
Arhivska fotografija

BEOGRAD – Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji organizovaće u ponedjeljak, 28. februara, u Beogradu tematsku tribinu povodom 30 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske na kojoj su učešće potvrdili najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović izjavio je za Srnu da će zbog nepovoljne epidemiološke situacije, ove godine izostati tradicionalni svečani prijem, povodom dana proglašenja prvog Ustava Republike Srpske i Dana Republike Srpske, ali da će jubilej biti dostojno obilježen.

„Svečano obilježavanje započeće obraćanjem zvaničnika Srpske i Srbije: predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednika narodnih skupština Srbije i Republike Srpske Ivice Dačića i Nedeljka Čubrilovića“, rekao je Cicović, koji će se, takođe, obratiti učesnicima.

On je rekao da se na tribini, koja će biti održana u Starom dvoru, očekuje prisustvo i drugih uglednih zvaničnika i gostiju iz Republike Srpske, Srbije i regiona.

„Predviđeno je da govore i profesori Darko Tanasković, Radomir V. Lukić, Nenad Kecmanović, Predrag Ćeranić kao i Živadin Jovanović, Siniša LJepojević, Aleksandar Pavić, Željko Budmir, Srđan Perišić i Đuro Bilbija“, naveo je Cicović.

On je dodao da je povodom jubileja pripremljena i knjiga „Republika Srpska – država po Dejtonskom sporazumu“ koja će biti uručena učesnicima i gostima tribine.

„Knjiga postupno i analitički pokazuje nastojanja naroda i rukovodstva Republike Srpske da na pravu i istini zasnivaju svoj put i način povratka nadležnosti koje su Republici Srpskoj na prevaru otimane i protivustavnim zakonima i uredbama oduzimane čime bi i BiH bila sačuvana, zasnovana na Dejtonskom sporazumu, a ne na trenutnom raspoloženju i političkoj sili zalutaloj iz ranijih vremena u današnji multipolarni svijet“, rekao je Cicović.

On je naveo da je povodom obilježavanja jubileja pripremljena i dokumentarna televizijska emisija pod nazivom „U srcu velika moja Republika“ koja će 28. februara biti emitovana na Radio-televiziji Republike Srpske, Radio-televiziji Srbije i više od 30 regionalnih i lokalnih televizijskih stanica u Srbiji.

„Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji ovom emisijom želi da našu javnost podsjeti na okolnosti u kojima je napisan i usvojen prvi Ustav Republike Srpske. Kroz izjave naših sagovornika, među kojima su i autori `Istorije Republike Srpske`, ispričaćemo priču o našem Ustavu, priču o suštini borbe srpskog naroda u BiH za slobodu koju već 30 godina uživa u svojoj državi, našoj Republici Srpskoj“, rekao je Cicović.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji od 2015. godine svečano obilježava 28. februar – dan kada je 1992. godine proglašen prvi Ustav Republike Srpske, kao i Dan Republike Srpske.

Prethodnih godina tog datuma u Skupštini grada Beograda organizovan je svečani prijem na kojem su prisustvovali najviši zvaničnici i predstavnici institucija Republike Srpske i Srbije, kao i drugi ugledni gosti.

Tematska tribina „30 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske: Slovom Ustava protiv zloduha ukidanja Republike Srpske“ najavljena je za ponedjeljak, 28. februara od 17.00 časova u Starom dvoru /Skupština grada Beograda/.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare