Tri komunalna preduzeća posluju pozitivno, „Rad“ u fazi oporavka

0

ISTOČNO SARAJEVO – Tri od četiri komunalna preduzeća čiji je vlasnik opština Istočno Novo Sarajevo u ovoj godini poslovala su pozitivno, dok je Komunalno preduzeće „Rad“ u fazi oporavka, izjavio je danas načelnik ove opštine LJubiša Ćosić.

Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo usvojila je danas izvještaj načelnika opštine o radu četiri komunalna preduzeća čiji je vlasnik opština – „Vodovod i kanalizacija“, „Toplana“, Komunalno preduzeće za pogrebnu djelatnost „Sveti Marko“, te Komunalno preduzeće „Rad“.

Prema Ćosićevim riječima, sva četiri preduzeća u odnosu na prethodnu godinu funkcionišu uspješnije mjereno finansijskim pokazateljima.

„Pozitivno su poslovali `Vodovod i kanalizacija`, koja je naše najstabilnije preduzeće, `Toplana`, iako je izložena stalnom pritisku zbog cijene mazuta i kojoj predstoje značajni investicioni poduhvati, te `Sveti Marko`, koji ove godine uz podršku opštine realizuje investiciju proširenja površina za sahranjivanje“, precizirao je Ćosić.

Ističući da i Komunalno preduzeće „Rad“ teži da posluje pozitivno, Ćosić je podsjetio da su na poslovanje ovog preduzeća posljednjih godina uticali gubitak tržišta na Istočnoj Ilidži i u Trnovu, kao i gubitak deponije u Trnovu, što je dovelo do prekobrojnog broja radnika.

„Posljednje dvije-tri godine ovo preduzeće posluje negativno, ali je u fazi oporavka“, rekao je Ćosić i dodao da zakonska rješenja nameću da se pristupi izradi regionalne deponije.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva uvjeren je da će komunalna preduzeća u vlasništu opštine i u budućnosti dobro poslovati i širiti se, a kao garanciju za to naveo je konstantan porast broja stanovnika i pravnih lica u Istočnom Novom Sarajevu.

Ćosić je naveo da su odbornici u Skupštini opštine danas podržali odluku o bratimljenju Istočnog Novog Sarajeva sa opštinom Blace u Srbiji.

„Ovo je četvrta bratska opština nakon Čukarice, Uba i Krupnja“, precizirao je Ćosić.

On je naveo da je u budućem poslovnom dijelu sportske dvorane u Istočnom Novom Sarajevu planiran prostor u kojem će opštine Ub i Blace, poznate po mljekarstvu, te proizvodnji i preradi voća i povrća, moći da predstave svoje proizvode, a sve kako bi se po uzoru na njih na ovom području razvijala ova privredna grana.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva posebno je zadovoljan što su odbornici i vlasti i opozicije jedinstveno glasali o tačkama bitnim za razvoj ove lokalne zajednice i najavljuje da bi u oktobru trebalo da bude usvojen srednjoročni plan kapitalnih investicija na području opštine za period 2019-2023.

„Pozvali smo građane, privrednike, nevladin i sportski sektor da delegiraju investicije za koje smatraju da su kapitalne na području opštine“, rekao je Ćosić.

Direktor „Toplane“ Bojan Lubura izjavio je da ovo preduzeće spremno očekuje sljedeću sezonu grijanja.

„Urađen je remont kotlovnice i provedeno 500 metara vrelovoda“, rekao je Lubura i najavio pilot projekat ugradnje kalorimetara u nove stambene jedinice.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare