Trenutno mirna situacija na požarištima

0
Arhivska fotografija

ISTOČNO SARAJEVO – Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo NJegoš Vukadin rekao je Srni da je trenutna situacija sa požarima prilično mirna, ali da su vatrogasci uvijek spremni da reaguju jer se nikada ne zna kada će i gdje vatra buknuti.

Vukadin je naveo da su proteklih desetak dana imali pojačan angažman, a da im sada ide u prilog postepena promjena vremena, odnosno hladnije noći, koje sprečavaju ili usporavaju širenje vatre.

„Vidjećemo kako će se situacija dalje odvijati. Nikada nije zahvalno reći da je sve završeno jer vatra, posebno u šumama, zna da se uvuče u žile i korijenje i da nenadano ponovo bukne, zbog čega smo stalno na oprezu“, izjavio je Vukadin.

On je rekao da se trenutno na Sokocu privodi kraju gašenje manjeg požara, dodajući da su u proteklom periodu opožarene ozbiljne površine, ali da nije pričinjena velika šteta jer su uglavnom gorjeli trava i nisko rastinje.

„Radi se o više od 80 odsto površina na području Istočnog Sarajeva koje su se nekada kosile, a sada se to ne radi. Nema ni stoke da se tu napasa i, kako vrijeme prolazi, to će nam predstavljati sve veći problem. Sela su pusta i nema nikoga da primijeti početni požar“, istakao je Vukadin.

Vukadin tvrdi da je u 90 odsto slučajeva požar izazvao ljudski faktor i po ko zna koji put zamolio građane da se, bar dok traje ovako visoka temperatura, uzdrže od bilo kakvih paljevina na livadama i u šumama.

„Najvažnije je da nema povrijeđenih lica i izgorjelih objekata. Do sada smo sve uspješno odradili i nadamo se da će tako biti i ubuduće“, kaže Vukadin.

On je ukazao na nedostatak vode, koju u ovom sušnom periodu uzimaju od ljudi po selima gdje su manji rezervoari, kojima je voda neophodna za osnovne svakodnevne potrebe, kao i za stoku.

I pored svega, Vukadin poručuje da su vatrogasci, iako umorni od proteklih intervencija, te vozila i tehnika, u svako doba spremni da reaguju i na najmanju pojavu opasnosti od požara.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments