Treću godinu zaredom „osvojen“ najviši vrh Balkana

0

FOČA – Grupa od 21 planinara iz Foče, Trnova, Pala i Sarajeva vratila se iz Bugarske, gdje je proteklog vikenda učestvovala u akciji osvajanja Musale na planini Rili – najvišeg vrha Balkana, koji se uzdiže 2.925 metara iznad mora.

Uspon na „krov“ Balkana treću godinu zaredom uspješno je organizovalo Planinarsko društvo „Zelengora“ iz Foče. Predsjednik ovog društva Karlo Šimović kaže da je ovogodišnja akcija bila najmasovnija.

„Na Musalu se popeo 21 planinar, od kojih je sedam iz sarajevske regije, a ostali su članovi `Zelengore`. Još se sabiraju utisci, stižu pozdravi i pohvale sa svih strana, svi su prezadovoljni“, rekao je Šimović.

Planinari su u Bugarskoj boravili četiri dana, a uspon na vrh izveden je drugog dana, u petak, 8. aprila.

„Vrijeme nas je poslužilo, mada je na početku bilo malo problema sa jakim vjetrom i dubokim snijegom. Uspon je trajao oko pet časova, a pred sam vrh se razvedrilo, tako da je sve prošlo po planu“, rekao je Šimović.

Nakon povratka sa vrha, planinari su noćili u domu na 2.500 metara nadmorske visine, a dan kasnije su posjetili i bugarsku prijestonicu. „Obišli smo centar Sofije i najbitnije građevine. Svi su iznenađeni ljepotom grada“, naveo je Šimović.

Fočanski planinari planiraju ove godine i uspon na Olimp, a ukoliko obezbijede sponzore, i na Mon Blan.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare