Трећи пут уништена спомен-плоча убијеним Србима на Црном врху

0

ЗВОРНИК – На Црном врху код Зворника непозната лица су разбила спомен-плочу која је постављена на мјесту страдања и сјећања на 11 припадника Војске Републике Српске, Полиције и цивила које су муслимани из Сребренице поубијали из засједе 10. септембра 1992. године.

Убијени припадници Војске, Полиције и цивили били су у колони возила које су муслиманске снаге на дионици пута према Црном врху из засједе пресреле и из шуме отворили ватру на недужну колону која није имала никакво војно обиљежје, нити наоружање.

Разбијену спомен-плочу на Црном врху примијетили су данас припадници Полицијске станице Осмаци пролазећи овом дионицом магистралног пута Зворник-Тузла.

Предсједник Градске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Зворник Миливоје Марковић рекао је Срни да је скрнављење спомен-плоче невиђени вандализам испољен мржњом према српском народу и осудио ово нед‌јело које, како је навео, може да уради само помућени разум задојен патолошком мржњом према свему српском.

Подсјетиши да је ово четврто по реду скрнављење ове спомен-плоче, укључујући и ограду, сто и клупе, Марковић је изразио сумњу да је ово нед‌јело муслимана који дођу из иностранства за вријеме новогодишњих празника, који се за то припреме и погодним алатом поруше спомен-плочу.

Марковић је подсјетио да су муслимани три пута рушили спомен-обиљежје на Глођанском брду постављено у знак сјећања на 126 српских бораца које су 6. новембра 1992. године убиле Насерове сребреничке хорде.

Наглашавајући да је ово рушење превршило сваку мјеру, Марковић је указао да домицилни Бошњаци из ових крајева тако нешто не би урадили, јер постоји интерни договор да се не руше, него међусобно штите споменици било ког народа на овом простору.

„Да је овакво спомен-обиљежје направљено у Федерацији БиХ, не би остао камен на камену, а они дођу у срце Републике Српске, гд‌је су правили злочине над цивилима, и руше спомен-плоче српским страдалницима“, рекао је Марковић.

Он је најавио да ће тражити од надлежних да се поставе видео-камере, како би се заштитило скрнављење ове спомен-плоче и нагласио да је било превише злочина послије злочина, чему је и ово доказ.

Градоначелник Зворника Бојан Ивановић најоштрије је осудио скрнављење спомен-плоче на Црном врху и додао да ће Градска управа финансирати постављање нове и подржати уграђивање видео-надзора.

Ово је трећи пут да се руши спомен-плоча постављена у знак сјећања на убијених 11 лица на на Црном врху, док је у међувремену уништена ограда око ње, а столови и клупе однесени, што је четврто по реду скрнављење овог споменика.

Спомен-плоча је први пут постављена на мјесту страдања 10. септембра 2010. године, а оскрнављена шест дана након постављања.

У истој години однесени су сто и клупе постављене код спомен-плоче, те исјечени жељежни стубови и ланци око спомен-обиљежја.

У 2013. години поново је постављена гранитна спомен-плоча, већа и дебља, али су је непознате особе разбиле исте године, да би 2014. године била постављена и освештана нова – трећа спомен-плоча на мјесту страдања припадника Војске Републике Српске, полиције и цивила, која је разбијена управо ових дана.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare