Trebević Challenge, od udobne sofe do vrha Sofe

0

Planinarsko društvo „Javorina“ je u cilju promocije trail trčanja i planinarske staze „Midi Trail“ koja Sarajevo preko Trebevića spaja s Jahorinom, kreiralo jedinstveno takmičenje nazvano „Trebević Challenge“ u kojem mogu učestvovati svi rekreativci i sportisti koji vole planinu, trčanje, zabavu, takmičenje i prevazilaženje vlastitih granica.

Riječ je o izazovu koji traje do 03.07.2016. godine putem kojeg organizatori žele kroz zabavu podstaći što više vježbača da savladaju uspon od Sarajeva do vrha Trebevića pri čemu mogu poboljšati kondiciju, pratiti lični napredak, uživati u prirodi i osvojiti vrijedne nagrade.

„Trebević Challenge“ se odvija na stazi od Kozje ćuprije do vrha Sofe dugoj 10 km s 1100 m uspona i predstavlja prvu trećinu Midi Traila, rute na kojoj će se 30.07.2016. godine odvijati međunarodna trka u okviru takmičenja „Jahorina Ultra Trail“. Od Kozje ćuprije staza preko Močila vodi u ulicu Jarčedol, zatim prolazi kroz ulicu Iza gaja, izlazi na Apelov put, prolazi Bob stazom, ide do Prvog šumara a zatim kod hotela Pino nastavlja planinarskom stazom do Dobrih voda odakle se odvaja desno i preko grebena vodi do vrha Sofe gdje je cilj. Svi zainteresovani učesnici GPS zapis staze mogu skinuti na sljedećem linku dok je kompletna ruta opisana na blogu „Trčim jer štrčim“ na kojem su fotografije koje će učesnicima ovog jedinstvenog takmičenja olakšati praćenje treka.

Prema riječima Sanje Kavaz, direktorice „Jahorina Ultra Traila“, svi koji žele učestvovati javno u izazovu nazvanom „Trebević Challenge“ trebaju da tokom uspona do vrha snime svoj trening bilo kojom aplikacijom ili uređajem koji bilježi trasu, udaljenost i vrijeme za koje su završili aktivnost te da na samom vrhu Sofe sačine fotografiju kojom će dokumentovati svoj uspon. Podatke sa treninga i fotografiju je zatim potrebno postaviti na Facebook stranici „Trebević Challengea“.

Prema pravilima, svaki takmičar može postaviti više zapisa sa svojih treninga dužinom naznačene staze. Na ovaj način takmičari povećavaju sebi šansu da osvoje nagradu, a treninzima na ovom dijelu staze dobijaju kvalitetnu penjačku kondiciju i pripremu za planinske trke.

Ono po čemu je Trebević Challenge jedinstveno takmičenje jeste to što pobjednici ovog izazova ne moraju biti najbrži trkači. Pobjednici su finišerka i finišer koji budu imali zabilježeno vrijeme najbliže trenutnom rekordu staze u ženskoj i muškoj kategoriji koje su postavili rekreativci solidne kondicije, dakle, ne radi se o vrhunskim finišerskim vremenima.

Organizatori neće otkrivati rekorde staze sve do završetka takmičenja, 03. jula 2016. godine.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare