Trasa brzog puta istočnim dijelom Srpske je strateški interes

37

Načelnici opština Sarajevsko-romanijske i Drinske regije, na sastanku sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović u Andrićgradu koji je održan juče, iznijeli su jedinstven stav da trasa budućeg brzog puta Sarajeva – Beograd treba da ide istočnim dijelom Republike Srpske.

Podsjetivši da je trasa, koja bi išla istočnim dijelom Srpske, predviđena i strateškim i planskim dokumentima Srpske, načelnici opština Pale, Sokolac, Rogatica, Novo Goražde i Višegrad su naglasili da je to jedinstvena šansa za razvoj ovog dijela Republike.

Nečelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima nakon sastanka da je aktima koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske jasno definisana trasa od Višegrada, preko Ustiprače, Rogatice, Podromanije, Romanije i LJubogošte.

„Ova trasa obuhvaćena je strategijom transporta Republike Srpske, a ta strategija je sastavni dio okvirne strategije transporta BiH. Sada je na Republici Srpskoj da nastavi dalje aktivnosti oko pripreme akata, dokumenata, idejnih rješenja, studije izvodljivosti“, pojasnio je Bjelica.

On je poručio da su načelnici za poštivanje akata Republike Srpske jer je infrastruktura, prema Dejtonskom sporazumu, u nadležnosti entiteta.

„Ovo niko ne može promijeniti i ovo je konačna odluka“, poručio je Bjelica.

On je naglasio da načelnici opština Sarajevsko-romanijske i Drinske regije nemaju dileme i da je ova trasa izraz jedinstvenog stava.

„Imamo saznanja da će Srbija, ukoliko ne bude drugih investitora i pomoći bilo koga drugo, sama isfinansirati 60 kilometara auto-puta sa Koridora 11 do Kotromana, čija je vrijednost između 730 i 800 miliona evra“, naveo je Bjelica.

Komentarišući inicijativu zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladena Bosića da trasa budućeg brzog puta Sarajevo-Beograd ide pravcem Beograd-Bijeljina-Brčko-Tuzla-Sarajevo, Bjelica je rekao da se svako bori za područje odakle dolazi.

„Bosić i ostali iz Semberije i Posavine koji to podržavaju žele da poruče svojim glasačima da se bore za ta područja. To je njihovo pravo i to ne rade u ime partija iz kojih dolaze. Bosić je u svoje ime predložio deklaraciju o kriterijumima za definisanje trase i to nije stav nijednog organa SDS-a“, naglasio je Bjelica, dodavši da na organima stranke o tome nije ni razgovarano.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić rekao je novinarima da je u republičkim aktima iz oblasti infrastrukture jasno i precizno navedeno da budući brzi put Beograd-Sarajevo treba da povezuje istočni dio Srpske sa Srbijom.

„Ima nešto što se ne može matematički iskazati, a to je strateški interes.
Izgradnje trase brzog puta kroz ovaj dio Srpske je možda i zadnja šansa da taj prostor ostane u životu. U istočnom dijelu Republike, od Bijeljine do Trebinja, nema nijednog kilometra auto-puta i ova trasa je nešto što je veoma važno za opstanak tog dijela Srpske“, naglasio je Jagodić.

Načelnik opštine Pala Boško Jugović rekao je da će ova trasa biti precizirana uz saglasnost Vlade Srpske.

„Izvjesnija je trasa preko Rogatice i Sokoca, a postoji i alternativa da dio trase ide preko Renovice i Prače, i dalje prema Palama. Opština Pale će vjerovatno dobiti oba ta putna pravca ako bude novca“, naveo je Jugović, dodavši da treba imati na umu i da će onaj ko bude finansirao odlučivati koja trasa će biti aktuelnija.

Načelnik opštine Novo Goražde Mila Petković rekla je da bi ova trasa bila značajan preduslov za razvoj tog dijela Srpske, napomenuvši da je istočni dio znatno nerazvijeniji u odnosu na zapadni dio Republike.

„Ovo je preduslov i za buduće investicije bez kojih nema ni opstanka ljudi na ovim prostorima“, zaključila je Petkovićeva.

Sastanku koji je održan u Andrićgradu, a čiji je domaćin bio načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, prisustvovao je i predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac.

 

Vlada podržava trasu preko Višegrada i kroz istočni dio Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je u petak u Višegradu da Vlada podržava trasu brzog puta Beograd-Sarajevo, preko Višegrada kroz istočni dio Srpske, jer će ovaj put značiti žilu kucavicu za budućnost ovog kraja.

„Vlada Srpske stoji iza ove trase, ne da bi nekome tjerala inat, nego da bi se ponašali u skladu sa onim što definišu naši strateški dokumenti. Ta trasa se našla u strateškim dokumentima i definisana je u Strategiji transporta Republike Srpske, a ona je našla mjesto u okvirnom dokumentu na nivou BiH“, izjavila je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je istakla da je na jutrošnjem sastanku sa načelnicima opština kroz koje bi prolazila trasa brzog puta, Pale, Sokolac, Rogatica, Novo Goražde i Višegrad, podržala njihov jedinstven stav da one moraju biti obuhvaćene ovom trasom, dodajući da njihovi stavovi u potpunosti korespondiraju sa stavovima Vlade Republike Srpske.

Naglašavajući da je ova trasa godinama bila osporavana, premijer Srpske je poručila da je Vladi bitno da realizuje ovaj putni pravac, jer je to davno utvrđeno kao jedan od prioriteta.

„Moramo da vodimo računa o svim dijelovima Republike Srpske. Stalno dobijamo pritužbe kako nedostaje modernih komunikacija i nekih drugih poslovnih inicijativa kad je riječ o istočnom dijelu Republike Srpske. Treba da oživimo ovaj kraj, da mu damo šansu i priluku da se unapređuje privreda, a onda neko nastoji da to pokvari“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da je strateški cilj Republike Srpske da se na što više načina poveže sa Srbijom.

Cvijanovićeva je nezadovoljna prijedlogom zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladena Bosića o trasi puta i dolaskom gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića u Vladu Federacije BiH na razgovore o trasi brzog puta, a da prethodno nije bio upoznat u potpunosti o stavovima Vlade Republike Srpske.

„Bijeljina je, svakako, u svim planovima i neće biti uskraćena za brzi put. Ne vidim razloga da se `ispod žita` ili sa strane ubacuju neki drugi prijedlozi“, rekla je Cvijanovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
37 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Наравно да требају брзе цесте, али људи, једно је стратегија, папир све трпи, зар не? Друго је шта објективно можемо и шта хитно морамо урадити на истоку по питању магистралних путева? Нема ништа од аутопута сљедећих 20-30 година, једноставно је објаснити, нисмо кредитно способни да добијемо најмање 800 милиона евра како би изградили аутопут од Вардишта до Сарајева. Гдје су тек онда паре за аутопут од Зворника до Сокоца, или до чворишта гдје би се укрстио са оним који иде из Вишеграда? Дајте ви да ми израдимо три траке преко превоја, од Власенице до Пијеска, Романије, Стјеница и Рогоја, те да завршимо пут до Шћепан Поља и направимо мост преко Дрине на ушћу Сутјеске, те саставимо тај пут са Тјентиштем. Са тим ми растерећујемо теретни саобраћај, поготово зими, све повезујући тим великим потезом исток Републике Српске са Србијом из два правца, преко Зворника и Вишеграда. Аутопутеве на истоку и договоре куда иду трасе, даће Бог, договараће и изграђивати нека нормална српска дјеца. Наше је да им сачувамо природне ресурсе, да развијемо привреду на основу тих ресурса, односно да сљедећих година и деценија плански изградимо нормално друштво и одгојимо здраву српску нацију. Значи, аутопут на истоку је због околности шупља прича.Објективно… Čitaj dalje »

Najbolje rješenje, pa nije Istočni dio Republike Srpske pastorče pa da o njemu odlučuju gospoda -političari iz Brčkog i Bijeljine. Dogodine biće kako je prošlo četiri decenije od ukidanja uskotračne pruge Sarajevo-Višegrad, i tako četiri decenije je zamro privredni i ekonomski život ovog dijela BiH i Republike Srpske. Bezobrazluku tipa kako je privredi Brčkog i BIjeljine potrebna brza auto cesta se treba stati pod hitno ukraj. Prijedlozi za trasu ceste koju guraju i propagiraju gospoda Bosić i Mićić ide po onom principu „ko ima daj mu još, a ko nema i netreba mu ništa“. Čista diskriminacija na štetu naroda koji ima pravo na život, ili ga treba raseliti da ga nema.

Čitam tekst, čitam naslov, u dilemi da napišem komentar i evo prelomio sam. Učen sam u klasi Milorada Ekmečića, šta to znači strateški. Obično je taj izraz korišten u vojnoj doktrini. Naučen sam da je uskotračna pruga do Višegrada bila strateška pruga, koja će omogućiti Austrougarskoj da lakše prebaci trupe, kroz ono bespuće i udari na Srbiju, odakle se ova najmanje nada. Istorija nas uči da je to i bila najveća strateška greška generala Poćoreka. Strateška pruga je bila napravljena, strateška greška onda, tri puta ponovljena. Greška je bila tim putem napasti Srbiju, Nijemci su našli put ravnicom. Druga strateška greška je bila ukidanje te pruge 1978 godine, a treća i najveća strateška greška je bila i razlog da se strateška pruga ukine, a napravi strateški put preko Romanije. I ne bi dosta strateških greški, nego bi se tursko-srpskim parama pravio strateški Autoput i to opet preko Romanije, jer strateški povezuje Republiku Srpsku. Tačno je da izgradnja puteva i saobraćajnica može biti strateška. Koristiti se u ratnim uslovima. Nije most na Drini napravljen zbog romantičnog sjećanja velikog vezira Mehmed Paše Sokolovića, na njegovu mladost i njegovu majku , koja je ostala uplakana na drugoj strani Drine, jer na skelu nije… Čitaj dalje »

Da ali i ovdje pise da je rijec o brzom putu preko Romanije. Autoput ako se napravi za 100 godina će ici preko Pala i Prace. Preko Romanije se može bez vecih ulaganja dodati jos jedna traka za pocetak, ali kad vidimo kakav je put od Foce do Tjentista i od Foce prema Scepan polju valjda bi to trebao da bude prioritet Vlade i naseg drustva. Prvo da napravimo normalne puteve, pa onda da razmisljamo o brzim putevima i auto putevima.

Brza cesta uz Dikalje i niz Dikalje!!!??? Mozes ti i tri trake dodati, ali to nikad nece biti brza cesta kad je ko uz nos. Ko da kazes, brza cesta preko Alpa a ne kroz Alpe. O snijeznim nanosima zimi, pa magli i nevremenu , trebam li sta dodati. Romanija je cudljiva planina ali i preko 1600 metara visoka. U pametnim zemljama se prevoji rjesavaju tunelima. A kod nas je to emisija „po zeljama“. I naravno, ako imas pare i vlast. Iskreno receno, nije mi do polemike. I lud covjek zna da je uz danasnju tehnologiju i jos ako ima para(a ima jer ih eto drugi poklanjaju) praviti put preko planine a ne kroz planinu, je prava budalastina. I sto je najludje u svemu tome, o gradnji puta odlucuje politika a ne nauka.

Treca traka znaci duplo brzi i bezbjedniji prolaz, a kako ce se zvati nije ni bitno. BiH i RS su zemlje koje se prazne, na autoputu od Sarajeva do Zenice i Dobija do Banjaluke ne mozes sresti 5 auta, ovdje su autoputevi neiplativi. Srbiji je bitno da svoje robe i usluge brze plasira u Sarajevo, a Palama je bitna bolja povezanost Jahorine sa Beogradom. BiH je crna rupa i nije ni na kakvoj raskrsnici evropskih puteva da bi trebalo razmisljati o nekakvim autoputevima, pogotovo ne sa ovakvom ekonomijom.

Услов развоја сваке економије је постојање путних праваца за проток робе и људи. Са изградњом овог пута привредници, сточари, ратари и други произвођачи из РС за најдаље 4 сата могу своју робу да пласирају на Београдско тржиште или на бродове који ће их Дунавом превести до Црног Мора на тржиште Азије и Европе. А бродски транспорт је нај јевтинији вид транспорта. Ако будемо паметни па се повежемо са привредницима и трговцима из Европе и Азије овај пут ће бити веома исплатив. Па онда туризам, зимски и летњи. Са овим путем ми имамо прилику да анимирамо много страних туриста који би после посете Београду могли да сврате на Јахорину, Требевић или Равну Планину. Хвала Богу за овај пројекат и надам се да ће по завршетку овог пута бити много боље за све нас. Поздрав

Да нам је пара, као што немамо, да немамо лопова, као што имамо, те да се питају они који мисле, умјесто оних који мисле да мисле, где би нам био крај?

П.С. Три траке преко планинских превоја је тренутно једино економски изводиво рјешење.
О аутопуту на истоку, па и твојим тунелима, можда некад буде приче, али тада ја и ти, па и много млађи од нас неће моћи овдје коментарисати.
Поздрав Никола

Dok je ovakvih kao ribar i njihove demagogije kuku nama.

Čuj, demagogija kod Nikole, drugim riječima ovi što lažu su u pravu?
Jedno je šta bi trebalo, drugo šta se može u datom momentu, pa i Bog zna koliko godina i decenija u budućnosti, da se izgradi trasa autoputa od Vardišta do Sarajeva.
Iskrenost je uvijek bila vrlina , nažalost, danas biti iskren velika je mana, odmah te napadnu oni koji lažu.
Evo neka svi političari koji se pitaju i pričaju o autoputu Vardište-Sarajevo objasne odakle novac za put i vidjećete šta je moguće, a šta je demagogija i laž.
Nikola je u komentaru napisao šta je moguće, ali narod uvijek voli više čuti laži, nego istinu.
Na kraju ćete vidjeti da je ovaj Nikolin prijedlog o ubrzanju magistralnih puteva sa tri trake preko prevoja jedino moguće rješenje.
Malo mora proći vremena, a onda će političari o tome početi pričati i to će se raditi, kažem, samo da malo prođe vrijeme, pa da to bude njihova ideja, a ne nekoga ko je uvijek godinama ispred lažova i demagoga.

E pa da ti odgovorim strateški, jer si tu riječ upotrebio već bezbroj puta… Ti strateški navijaš dolinom da bi Goražde dobilo vezu sa Sarajevom, a ja ti odgovaram strateški da je Republici Srpskoj isplativije na Mesićima podići branu od 142 m i dobijati mnogo struje i novca. A put može brdima i da bude bolji nego dolinama. Očito nisi prošao kanjinom Prače i neznaš kolikoje tijesan. A od tunela na Šarganu brdima do Pala i da bude brži nego dolinom. Pritom zaboravljaš da dolinom takav put presjeca naselja i koliko bi trebalo petlji. Koliko kubnih kilometara treba iz kanjona iznijeti materijala i gdje deponovati. Da dobrosam upotrebio mijeru km3 . A preko Romanijiskih brda dobiobise blag spust do Pala. Ti bi od Užica do pala dvaputa na brdo dva puta u dolinu. Izgleda da nikad nisi čuo za teretni saobraćaj. Sledeće auto put se nepravi zbog lokalnog nego tranzitnog saobraćaja. I opet strateški nemoj da se ti sikiraš za Bjelicu (Sokolac) će dobiti krak do Stijenica. A tićešse čuditi mostu ispod Višegrada. I to pilićarsko pisanje iz pozicije Goražda je tvoj problem… Za tebe i neobavještene trasa je već poznata , Šargan , Borike, Stijenice, Bogovići , sjeverno od… Čitaj dalje »

Svaka cast na komentaru, a ovih dana razmisljam o istom. Da, istorija se moze ponoviti, nekada Renovica, a sada Bjelica igra svoju igru dok poljanske politicke stranke mesetare interesima. Sram da vas bude, lokalne politicke figure! Zato narod treba da izadje na ulicu i zahtijeva da novi put ide preko Pala.

Novače jel hoćeš dobar put ili da presječeš Pale na dva dijela ako ti dođe sa Stambulčića. Takav put je ograđen i samo možeš na petljama da pređeš ili podvožnjacima. Jel hoćeš noćni mir da uništiš od tranzitnih kamiona. Koliko objekata bi trebalo srušiti dolinom Prače i koliko petlji napraviti ? Sve za interes Goražda… Jel hoćeš sat vremena brže do Beograda ili skijaši iz Beograda da idu na Kopaonik jer im je tamo bliže (Vremenski). Na takav put se samo ulazi na naplatnim rampama tako da svi zaborave akomu je pored kuće ili imanja da će on da se uključi gdje je njemu volja… Znašli štaje norma za takav put po pitanju uspona i padova koliko procenata je dozvoljeni maksimum nađi ing. saobraćaja pa uz kaficu nek ti objasni. Dugoje da ti sve ovdje napišem… Puno sreće i uspjeha u obrazovanju na Saobraćajnom fakultetu želimti od srca…

Vi, gospodine Pilot, ili niste sa Pala ili nemate bas neki rezon. Pale je jedino mjesto, uz Kalinovik i Rudo, kroz koje se ne prolazi vec namjenski dolazi. Zamislite da je prije 50 godina izgradjen put preko Pala? Infrastruktura se mijenja u svakom gradu na svijetu, pa tako i kod nas, samo je pitanje ko je u stanju finansijski da pokrije gradnju. Zamislite Pale u narednih 50 godina, sa i bez puta!? Ako ne gledate usko i povrsno, kao sto je u ovom slucaju, onda nemamo dilemu kuda bi taj put trebao da ide, sto se tice stanovnika Pala. Cuj za interes Gorazda?! Nama je sreca da ima jos neko kome je u interesu ovaj put. Neki nazivaju i zelena transverzala! Zar nije transferzala spasa i razvoja nase regije?! Mi imamo problem jer smo zagadeni senzacionalizmom, vulgarnoscu, prepotencijom, partokratijom i primitivnim nacionalistickim diskursom, te odatle izvire nasa povrsnost te slabljenje obrazovanja, kulture i vaspitanja. Nije bitno za koliko vremena cemo mi paljani negdje stici, vec koliko ce njih doci ili proci kroz nase mjesto.

Najviše nas zagađuju bh nacionalističkim diskursom!

Vi gospodine Gost, nemate pojma sa tehničkom strukom. Sa niskogradnjom , urbanizmom… Svugdje u svijetu nastojise da željeznički i drumski saobraćaj neide kroz naselje nego pored. I gdje ide gradese zaobilaznice. A konkretno kao ne navijaš za interes Goražda. Baš bih volio da čujem tvoj komentar kad počne tunel na Rogoju da se gradi i tad imaćeš primjedbu da taj pravac nevalja. I nemoj da se kriješ iza takozvanog regionalizma. I pokušavaš nekom da nabiješ kompleks nacionalizma, da ja jesam nacionalista. Ponosansam što prvo gledam interes svog naroda. A ti brini o svom narodu ako znaš kom pripadaš. Ako neznaš uradi genetski test i vidjećeš jel ti korjen jabuka ili kruška… U mene nije sigurno banana … Na Srpskoj zemlji samo Srpski INTERES, pa koliko kome odgovara nek se uklopi, nikog ne nagonimo nit klečimo i molimo. opet ponavljam Auto put neće prolaziti ni kroz Rogaticu, ni kroz Pale, ni Sokolac ni Višegrad! Ali blizu ovih divnih mjesta sigurno hoće. Pitaćese sigurno struka u svakom pogledu a ponajviše ekološki. A da bi mi imali imalo obzira prema Federaciji BiH to će morati Federacija prvo da pokaže jer je čaša prelila već poodavno i ne samo pokaže nego i debelo dokaže… Čitaj dalje »

Napisah ja, iznad, nesto o prepotenciji, partokratiji, nacionalizmu, ali zaboravih dodati i nepismenost.

Делим ваше мишљење али ми изненађује да код ових који вас нападају постоји тако очигледан дух некаквог слугењарства и потчињавања па одмах скачу на било шта што им личи на било који пројекат који би био само Србски. Тешко је са таквима имати неку нормалну дискусију јер им удара пена на уста ако неко случајно изостави Горажде или федерацију из трасе којом би пролазио овај пут. Од мене имате поздрав и плус.

Крупна је грешка у мишљењу да се аутопутеви граде само долинама ријека. Аутопут који повезује сјевер Италије са југом уопште не иде долином ријеке него кроз брдовит крај, гдје се неријетк са моста улази у тунел. ( Шта ћеш кад мораш ићи кроз такав крај.) Код нас, брза цеста која ће повезивати Пале, Соколац, Рогатицу и Вишеград, не мора да се пење на Равну Романију па да силази са ње, него се може направити пут и око Романије, са понеким тунелом.

Да закључим, не видим ништа природно у цести која би пролазила кањоном Праче, гдје је тунел до тунела. Ако коментатор говори о турском добу и мосту на Дрини који је платио султан, са чим се не слажем, јер је плаћен од пореза који је везир скупио овдје, знано је да турски каравани нису ишли кањоном Праче, него су ишли преко и око Романије.

Grci su Solun spojili sa Igumenicom za 5 milijardi evra. Izadjes iz tunela na most i tako sve do Igumenice. Medjutim Grci to mogu platili, ali mi ne mozemo. Treba milijardu evra da damo za 140 km autoputa od Sarajeva do Visegrada. To je jedan budzet Republike Srpske.

Прво, раздаљина Пале – Вишеград је 115 км. Друго, од Подроманије па скоро до Рогаице је пут преко кречњачке висоравни на којој је изградња најефтинија. Поред тога, правићемо дионицу по дионицу, па урадиће се за десет година. И нијесмо луди да пробијамо по двије цијеви кроз кањон Праче зато што је неко туда путовао као мали и то заволио.

Nama iz istocne Bosne da Austrija nije napravila puteve, mi bi jos na konjima isli u Srbiju… Pogledajte postojecu trasu puta Sarajevo – Zvornik, 70% ide starim austrijskim putem.

Kakav crni auto put do Drine, nema veze kuda bi kao isao. Pa pravili su 80km od Sarajeva do Zenice skoro 20 godina. Pri cemu taj put ide 80% kroz ravnicu i pola ga je vec bilo zavrseno za Titina vakta i zemana, jer je stari dvosmjerni put bio projektovan kao jedan pravac sadasnjeg auto puta.

Kud god da bi isao, taj put bi se uglavnom sastajao od mostova i dugackih tunela.
Onaj dolje sto opisa put Solun Igumenica zna o cemu prica, ali valjda je zato i dobio 6 minusa sto zna…

U Srpskoj se brže prave putevi, nego u federaciji. Dogodine, završavanjem cijele dionice Banjaluka – Prnjavor, Srpska će imati 105 kilometara autoputa, što će biti više nego u federaciji. Žao mi je što neki ljudi žive još u dobu austrije i ne vide šta se dešava oko njih. Zapravo, oni samo prizivaju neke okupatore.

Nejasno kako neki zamisljaju da autoput moze proci bas kroz Pale. Moze doduse, ali ko zna koliko bi to kostalo u rusenju naselja koja vec postoje. Da to moze bas tako da se navodi kuda se kome cuna digne, ne bi hrvatski autoput uz obalu isao zaledjem. U prosjeku je bar 10km od obale a negdje i znatno vise, vec bi ga sibnuli onako posred Splita ili Sibenika npr. A ako ima dovoljno para, sve je moguce. Moguce je cak uzeti lenjir i povuci na karti pravu crtu od Sarajeva do Beograda i reci, evo trase… Tako je navodno Staljin „projektavao“ dio pruge kroz Sibir kad su mu se inzenjeri zalili da ce je biti tesko provuci po prethodnom planu koji nije bio prava linija. Da im olaksa… E ako bi se tom Staljinovom metodom pravio put Sarajevo-Uzice, to bi bilo ovako: podje od Darive i odmah tunel, izlazi u Rogousice. Tu bi se malo penjao uz brdo pa se spusta tamo u Jelovce (odakle ide pristupni put za Pale) i onda busis Romaniju. Tunel izadje u Bogovicima, taman kod Titine pecine, i odatle ide priostupni put za Sokolac. Ti bi bilo i veliko odmaraliste gdje bi se stalno vrtila… Čitaj dalje »

Bože mili šta sve ljudi lupaju na ovu temu, od brane visoke142m, pa na dalje?
Jasno je da nema novca i da autoputa od Višegrada do Sarajeva neće biti i tačka.

Nemora država da finansira, može koncesija. Ali država može da planira i odlučuje kuda i kako, a ne kapital da odlučuje i pogotovu odakle kapital stiže… O Brani od 142m pitajse zaštosu bušeni novi tuneli za vodu i HE Mesići Nova…

Kakva koncesija, ko će uložiti preko milijardu evra za put, koji da bi se njemu isplatio, mora imati najmanje pet puta veći promet automobila, nego što je sad?
Pilote, letiš li letiš,lupaš li lupaš?
Nemoj da te ko čuje uživo za ona 142 metra visoku branu na Mesićima, ovako ne znaju ko si?
Znaš li ti nesrećo da je brana na na onolikoj Drini u Višegradu visoka 60 metara?

Znam da je na Pivi visoka 179m i da je širi kanjon skoro duplo nego iznad Mesića…

Sa branom od 142m, na stranu sta bi to sve poplavilo i koliko bi kostalo, taj grandiozni objektat bi i dalje pravio u vrh glave jedno 5% struje koja se proizvede na Pivi. Visoko ti letis, zaista :).

Je li to znači da je Piva 20 puta veća od Prače?

Koliko je veća ne znam. Ali prema statistici na internetu sadašnja elektrana u Mesićima pravi manje od 3% struje proizvedene na Mratinju. Podizanjem tako visoke brane u Mesićima pad bi se povećao jedno 3 puta. Za količinu vode ne znam ali vjerovatno bi ostala ista osim ako sad u proljeće ne prosipaju velike količine mimo turbina. Dakle 5% jes bila niska odokativna procjena ali 15% izgleda već previsoko. Ako više begenišeš moglo bi se porediti i ovako, ta bi brana koštala bar koliko i ona u Višegradu a struje bi bilo jedno 10 puta manje. Podjednako „realan“ projekat kao i avaj auto put.

P=7.5xHxQ/1000 (KW) pati računaj koliko utiče pad na snagu i kakav bi ti kapacitet uništio …

Izracunao. Ako povecas H tri puta (sa sadasnjih 50 na 150m) i Q dva puta (skladistenjem viskova vode u proljece). To je 3×2=6 puta vise struje nego sad. I dalje jedva nesto iznad 10% Visegrada. Posto to nije bog zna sta, predlazem da zabentis visocije. Digni branu na jedno 300m i poplavi sve do Stambocica. E onda ce to zaista biti pravi kapacitet.

Nije Piva mnogo veća, nema uslova, konfiguracija terena je u pitanju.Evo na Prači su već napravljene hidrocentrale, ona na Mesićima gdje je bilo najpogodnije mjesto, nekoliko puta je niža od brane na Pivi, one niže kraj puta za Višegrad još su manje.
Jednostavno je objašnjenje, kanjon Pive na Mratinju je višestruko dublji.

Pračin kanjon, klanac, jendek, šta god da je, biće pretvoren u jezero, a autoput će se pružiti preko srpskih visoravni i preskočiće mostom sa jedne strme obale Drine na njenu drugu obalu.

U ono vrijeme kada je hidroelektrana Mesići (Slaviša Vajner Čiča) pravljena postojala je pruga iz tog razloga nije brana veća mogla da se pravi… Kuku majko sa kupljenim diplomama…

Idu i tri trake preko Ivan sedla,koje je možda i gore od Romanije pa eno pređeš taj put za tren…i neko je ovde rekao da je bolje da se urade ceste po RS koje povezuju granične prelaze kao što je Šćepan Polje i sl..i put od Broda na Drini do Tjentišta,mislim da to treba da bude prioritet,a ne za sada brza cesta…