„Tračak nade“ finansirati iz opštinskog budžeta

0

FOČA – Fočanski Servis centar za pomoć licima sa teškoćama u razvoju „Tračak nade“, koji sada finansira Ambasada SAD u BiH, dobio je podršku svih političkih subjekata iz Foče da se integriše u sistem socijalne zaštite, na teret opštinskog budžeta.

Na sastanku u Foči, koji su uz podršku Misije OEBS-a u BiH organizovali Udruženje „Tračak nade“ i Savez za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske, zaključeno je da je potrebno da Skupština opštine Foča ovom udruženju da status od posebnog interesa, nakon čega bi bio definisan način njegovog finansiranja.

„Dogovorili smo se da `Tračak nade` uputi inicijativu Skupštini opštine i mi ćemo na prvoj sjednici kolegijuma razgovarati o toj temi, a nakon odluke kolegijuma, proslijedićemo inicijativu u sistem odgovarajućih odluka“, rekao je novinarima predsjednik Skupštine opštine Foča Izet Spahić.

Predsjednik Saveza za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske Radomir Radmilović naveo je da se bez stabilnog finansiranja ne može mnogo uraditi kada je riječ o podršci ovoj kategoriji stanovništva.

„U Gacku, u opštini iz koje dolazim, lokalna uprava je definisala finansijsku podršku posredstvom Centra za socijalni rad, koji je distribuiše udruženju i povratna informacija dolazi putem Centra i pravda se na Skupštini opštine. Mislim da je to dobar primjer“, istakao je Radmilović.

Šef Kancelarije OEBS-a u Foči Željko Vukanović naglasio je da ostaje pitanje koliko je potrebno vremena da budu sprovedene sve procedure u vezi sa donošenjem odluke.

„Na dobrom smo putu i nadamo se da ćemo početkom sljedeće godine imati neko prelazno rješenje o finansiranju, dok bi se odluka o finansiranju u punom kapacitetu mogla očekivati krajem 2018. i početkom 2019. godine, zbog samog zakona o budžetu“, pojasnio je Vukanović.

Predsjednik Udruženja „Tračak nade“ Jelena Vilotić kaže da je cilj ove incijative da opština preuzme finansiranje stručnog kadra, koji svakodnevno radi sa djecom – psihologa, defektologa, logopeda i medicinskog tehničara, koje sada finansira USAID.

„Bilo bi poželjno da opština finansira i opstanak kancelarije, odnosno troškove hrane koja se daje korisnicima, te prateće režijske troškove – voda, struja, telefon, internet, a mi ćemo se potruditi da olakšamo opštini i da, kao i do sada, projektima obezbijedimo druge izvore finansiranja“, dodala je Vilotićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare