„Tračak nade“ dobio opremu od turske agencije TIKA

0

FOČA – Fočanski Servis centar za osobe sa poteškoćama u razvoju „Tračak nade“ dobio je danas od turske razvojne agencije TIKA savremenu opremu – didaktički materijal i logopedska pomagala u vrijednosti od 6.000 KM.

Donirana oprema biće od velike pomoći centru za učenje, osposobljavanje i dalju socijalizaciju korisnika.

Student logopedije i volonter u „Tračku nade“ Danijela Jović ističe da su, između ostalog, dobili i set logopedskih sondi, koje do sada nisu imali, a bile su im potrebne jer služe za korekciju izgovora određenih glasova.

„Mogu da služe i za masažu jezika, kao i za artikulaciju određenih glasova. Dobili smo i Montersorijev ružičasti toranj, kao i ugaono ogledalo, koje je veoma značajno za orijentaciju, odnosno trodimenzionalni prikaz različitih objekata, a dobili smo i ksilofon, značajan za razvoj motorike“, pojasnila je Jovićeva.

Izvršni direktor Servis centra Jelena Vilotić kaže da su konkurisali sa ukupno tri projekta, a da je TIKA izabrala ovaj.

„Ovim smo uspjeli da nabavimo didaktička pomagala za razvoj motoričkih, kognitivnih i socio-emocionalnih sposobnosti, kao i pomagala za razvoj jezika i govora kod naših korisnika“, rekla je Vilotićeva.

Koordinator Agencije TIKA za BiH Faruk Alimdži naveo je da ova agencija pruža podršku poljoprivredi, zdravstvu, nevladinim organizacijama, te da je obrazovanje jedan od značajnijih sektora kojima pomažu.

„Prepoznali smo važnost ovog projekta i podržali smo ih sa didaktičkom opremom, koja je neophodna za njihov rad. Srećni smo što vidimo nasmijana lica korisnika“, rekao je Alimdži.

On je najavio da ovo neće biti posljednji zajednički projekat sa „Tračkom nade“.

„TIKA je svjesna problematike osoba sa poteškoćama u razvoju i trudiće se da i u narednom periodu učestvuje u projektima koji direktno pomažu ovoj populaciji“, obećao je Alimdži.

Prije posjete Servis centru „Tračak nade“, predstavnici turske agencije razgovarali su i sa načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem i predsjednikom Skupštine opštine Foča Izetom Spahićem o statusu ovog centra i njegovom daljem unapređivanju i finansiranju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare