Toni Kujundžić pobjednik preliminarnog takmičenja „Kineski most“

0

Student Konfucijevog instituta iz Banjaluke Toni Kujundžić pobjednik je Šestog preliminarnog takmičenja iz kineskog jezika i kulture „Kineski most“ i predstavljaće BiH na svjetskom takmičenju u Pekingu.

Drugo mjesto na ovom takmičenju, koje je danas održano u Kulturnom centru na Palama, osvojila je Jovanka Danilović, dok je treća bila Tijana Mijatović.

Viši asistent na Katedri za sinologiju Filozofskog fakulteta na Palama Jelena Vujičić rekla je novinarima da se manifestacija „Kineski most“ održava već šest godina i da predstavlja most između svih zemalja koje se bave proučavanjem kineskog jezika.

„Nastupilo je sedam takmičara od kojih su tri sa Katedre za sinologiju Filozofskog fakulteta na Palama, dva sa Konfucijevog instituta iz Sarajeva i dva iz Banjaluke. Oni su pokazali govorne sposobnosti i svoje talente“, rekla je Vujičićeva.

Prema njenim riječima, finalno takmičenje koje se krajem avgusta održava u Pekingu, predstavlja prestižno takmičenje na kojem učestvuje 150 takmičara iz svijeta, te da Kinezi puno ulažu u promovisanje kineskog jezika na svjetskom planu.

„Drago mi je što smo i mi iz BiH uključeni u taj proces i što možemo da se nađemo na svjetskom planu. Studenti koji pobijede dobijaju dvije sedmice besplatnog boravka u Kini, tako da se pobjednik takmiči, a drugoplasirani ide kao posmatrač“, navela je Vujičićeva.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je da je ova manifestacija samo nastavak aktivnosti koje Fakultet sprovodi u saradnji sa partnerskim Univerzitetima iz Kine.

„Naša katedra za sinologiju je jedina katedra te vrste u BiH. Imamo potpisane sporazume sa osam partnerskih Univerziteta iz Kine tako da ćemo u budućnosti sa njima kao strateškim partnerima raditi na razvoju i izučavanju kineskog jezika, kulture i civilizacije“, istakao je Mastilović i dodao da je lani na Fakultetu formiran i Centar za kineske studije.

Mastilović je naveo da svi koji studiraju kineski jezik i književnost na Palama u okviru njihovih programa imaju priliku da na određeni period, najduže godinu dana, odu u posjetu Kini.

Savjetnik u kineskoj Ambasadi u BiH DŽo Jen rekla je da je Filozofski fakultet na Palama prvi otvorio Katedru za sinologiju i počeo sa proučavanjem kineskog jezika, tako da dugo sarađuju.

„Oni su naši najvredniji partneri na tom polju. Svake godine puno studenata upiše kineski jezik, ali posebno mi je drago što ljudi žele da učestvuju na ovom preliminarnom takmičenju koje je javna slika tog učenja“, rekla je DŽo.

Ona je istakla da Kina i BiH sarađuju jako dobro, navodeći da i u BiH i u Srpskoj vlada veliko interesovanje za kineski jezik.

Organizatori Manifestacije „Kineski most“ su Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Ambasada Kine u BiH, a prvi put realizuje se zajednički sa dva Konfucijeva instituta – iz Banjaluke i Sarajeva, kao i sa Mostarskim sveučilištem.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare